Nové objevy v léčbě radonem představili v Jáchymově

Jáchymov – Jak nově využít léčebné účinky radonu, diskutují v současnosti experti na mezinárodní konferenci v Jáchymově. Během setkání představili také výsledky nejnovějšího výzkumu, na kterém spolupracovaly stovky pacientů. Díky novému způsobu léčby byli méně náchylní k bolesti a mohl jim být i snížen přísun léků.

Prezentovaný výzkum vznikal ve spolupráci německých a rakouských odborníků a šlo o první podobný projekt ohledně léčby radonem. Celkem 672 lidí po léčbě výrazně snížilo užívání léků. „Výsledky jsou velmi dobré, prokázaly léčebný efekt minimálně 9 měsíců po terapii a léčba se dá pravidelně opakovat, aniž by pacienta poškodila,“ uvedl předseda sdružení EURADON Mathias Steffen.

V Česku i v zahraničí je radon uznán jako léčivý zdroj, ale například právě v Německu léčbu nehradí pojišťovny. Právě je by zmiňovaná studie podle účastníků konference měla přesvědčit. „Pro ně je ta studie důležitá v téhle řekněme úhradové části, pro nás je důležitá v argumentaci vůči odborné společnosti,“ dodává ředitel jáchymovských lázní Eduard Bláha.

„U radonu, který aplikujeme ve vodě, opravdu kontrolujeme celkovou dávku a používáme ji pouze v případě, že je tam zdravotní indikace,“ zmiňuje Bláha. Radon ale není jen léčivý prvek, řada domů v Jáchymově má speciální protiradonovou izolaci. Důvod je prostý – dávky radonu, které se dostanou do místnosti, nikdo kontrolovat nemůže.

Právě v Jáchymově vznikly vůbec první radonové lázně na světě před více než 100 lety. Koupel v radonové vodě přispívá k prokrvení kostí a kloubů, léčí onemocnění páteře a kloubů, působí antirevmaticky. Pacienti si pochvalují, že zmírnění bolestí pociťují ještě 8–10 měsíců po skončení léčby. Radon pomáhá i po úrazech a operacích a také lidem s cukrovkou nebo dnou.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)