Šéfa liberecké záchranky se pokusil podplatit místní podnikatel

Liberec - Liberecká policie prošetřuje pokus o podplacení krajského ředitele záchranné služby v Libereckém kraji Stanislava Mackovíka, lídra komunistů pro sněmovní volby v kraji. Nabídku měl dostat od dnes již bývalého sponzora Změny v souvislosti s výstavbou nového operačního střediska záchranné služby. Úplatek údajně nabídl podnikatel Tomáš Absolon, manžel předsedkyně zastupitelského klubu Změny v Liberci Kateřiny Absolonové. Změna nechce být s údajnou korupcí spojována.

Okresní státní zástupce Petr Hořín potvrdil, že jednoho člověka policie stíhá pro zločin podplacení. „Řediteli (Mackovíkovi) byl jednou osobou nabídnout v souvislosti s procesem výběru nového sídla záchranné služby úplatek za to, že pan ředitel bude protěžovat jednoho zájemce. Ředitel tuto skutečnost bezprostředně ohlásil,“ uvedl Hořín. Podle důvěryhodného zdroje mu bylo nabízeno 100 000 korun.

Úplatek údajně řediteli záchranky nabídl v červnu podnikatel Tomáš Absolon, manžel předsedkyně zastupitelského klubu Změny v Liberci Kateřiny Absolonové. Provizi měl Mackovík dostat za to, že prosadí, aby kvůli výstavbě operačního střediska kraj odkoupil Absolonův hangár na letišti.

Změna nechce být s údajnou korupcí spojována. Zdůrazňuje, že žádný z jejích členů do údajné korupce zapletený není. „Jedná se o věc, která je spojená s jedním z našich sponzorů,“ řekl lídr Změny Jan Korytář. Hnutí, které voliče láká na boj s korupcí, proto v pondělí vrátilo Absolonovi 30 000 Kč, které mu loni daroval.

Zástupci Změny si myslí, že kauzu chtěl Mackovík využít k diskreditaci Změny i své nadřízené krajské náměstkyně Zuzany Kocumové (Změna). Při hledání řešení, kde by se mělo operační středisko postavit, jí prý po nabídce k úplatku dával záměrně materiály stranící vybudování střediska v hangáru, aby tuto variantu prosazovala.

Obvinění Změny z provokace označil Mackovík za nesmyslné. „Je to absurdní,“ řekl. Podle něj pro kraj vypracovali na záchrance čtyři varianty řešení, navíc poslední měsíc o tom s nikým nejednal. Angažovat se v projektu mu zakázala policie. „Podepsal jsem mlčenlivost,“ řekl Mackovík. 

Podle dostupných informací mu prý byl úplatek nabídnut opakovaně, jednou si z jednání pořídil i zvukovou nahrávku. Mackovíkovi vadí, jakým způsobem Změna o případu informovala. Vyjádření jejích zástupců vnímá jako snahu uškodit mu před volbami do sněmovny.

Výstavba operačního střediska je nyní podle Mackovíka ve fázi příprav na výběrové řízení. Nové sídlo za 47 milionů má zlepšit pracovní podmínky a zázemí pro záchranáře, především ale operační systém, se kterým pracuje. Současný není kompatibilní s ostatními operačními systémy, v případě kolapsu nemohou službu převzít dispečeři v Ústí nad Labem nebo Praze.