Další dotační podvod? Krupka možná zaplatí za falešnou povodeň

Krupka - Policie šetří další případ vymyšlené povodně v Krupce u Teplic. Pokud by se potvrdilo, že město čerpalo čtrnáctimilionovou dotaci neprávem, bude ji muset vrátit. Radnice se hájí, že o dotaci rozhodoval výhradně tehdejší starosta.

Záznamy hydrometeorologů dokazují, že v létě roku 2009 přívalové deště Krupku a její okolí skutečně zasáhly. Pamětníci, kteří by potvrdili, že záplavy vážně poškodily silnice, ale nejsou k nalezení. „Po silnicích se běžně jezdilo. Zničení z 85 % znamená, že se tam nedá nejen jezdit, ale ani chodit,“ říká zastupitel města Pavel Maleček (Zdravá Krupka).

Podle kritiků nechala radnice nanejvýš potáhnout některé silnice novým asfaltem. Protikorupční policie proto Krupku zařadila mezi podezřelé obce, které dotace získaly podvodem. „Majetek těchto obcí nebyl postižen žádnou živelní pohromou či nadměrnými přívalovými dešti,“ říká mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Dnešní vedení radnice tvrdí, že šlo o sólovou akci bývalého starosty. Ten ale není k zastižení.

Podle radních z Krupky je třeba počkat na konec vyšetřování. Opozice ale chce, aby okamžitě vysvětlili, kam zmizely peníze určené na povodňové škody.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)