Lesy na Vysočině jsou stále nebezpečné, ale houbaři se nebojí o sebe ani o děti

Krucemburk (Havlíčkobrodsko) – Lesy na Žďársku a Havlíčkobrodsku jsou po červencových bouřkách polámané, stromy padají samovolně i s přispěním lesních dělníků. Mezi nimi se potulují houbaři, kteří nedbají na zákazy vstupu, někteří s sebou do nebezpečných lesů berou i malé děti.

Cedule se zákazem vstupu, hrozba třicetitisícovou pokutou, ale ani vážné riziko úrazu nezastavilo lidi, kteří pocítili neovladatelnou chuť na houby. Do lesů u Krucemburku se na víkend sjeli houbaři z širého okolí, hustota automobilů na silničkách – kde je mimochodem zákaz vjezdu – byla snad větší než o třicet kilometrů dále na D1. Houbaři do lesů vstoupili s přesvědčením, že se jim nemůže nic stát. „Už jsme tady byli včera, je to v pohodě. Jsme tady na chalupě, my to tady známe,“ řekl houbař z Prahy. Jeho kolega z Ústecka potom považuje zákaz vstupu za přehnané opatření. „Kdyby tam byla cedule 'pozor, stromy, padající stromy, vstup pouze na vlastní nebezpečí', tomu bych rozuměl,“ podotkl.

Lesáci o takových houbařích říkají, že jsou hloupí, a především že jim komplikují práci. Překážejí totiž leckdy tam, kde se pracuje. „Tady mají všude cedule 'zákaz vstupu, zpracování kalamity'. Já je přece upozorňovat nemůžu,“ zlobil se jeden z dřevorubců. Podle hajného Františka Brychnáče je navíc snaha rozmlouvat houbařům nebezpečné cesty po lese zbytečná. „Stejně neposlechnou a ještě vás pošlou někam,“ upozornil. Nebezpečné přitom leckdy jsou podle lesníků i takové stromy, které na první pohled vypadají v pořádku. „Jsou narušené, i když se dneska zdají být v pořádku. Jakýkoliv větší vítr z jiné strany ten strom může svalit,“ upozornil lesní rada Miroslav Matoušek.

Zákaz vstupu platí v lesích na Žďársku a Havlíčkobrodsku do konce října. Omezení je také na Třebíčsku, kde těžba poškozených stromů skončí ještě v září.

Blanka Poulová o zákazu vstupu do lesů (zdroj: ČT24)