V „návykové kavárně“ v Olomouci vás obslouží lidé vyléčení ze závislostí

Olomouc - V centru Olomouce přímo na Dolním náměstí otevírá kavárna, ve které obsluhují klienti P-centra vyléčení z různých druhů závislostí. Pro lidi s drogovou minulostí je možnost sehnat práci a začít nový život složitá. Tzv. sociální kavárna jim má v novém rozjezdu pomoci. Případný zisk půjde na podporu P-centra, které lidem se závislostmi pomáhá.

Zákazníky v nové „silně návykové kavárně“ Naše café obsluhují čtyři klienti P-centra. Vedle nich jsou v kavárně i zkušení baristé, běžný návštěvník proto nemá šanci poznat, že je podnik něčím výjimečný. Podle odborníků je právě nová práce a prostředí tím nejdůležitějším, co lidé s drogovou minulostí potřebují. V době, kdy je na trhu nedostatek pracovních míst, je pro ně každá pomoc důležitá. „Pokud nenajdou místo, tak se často setkáváme s tím, že recidivují a vracejí se k užívání drog,“ říká Josef Radimecký, adiktolog.

Kavárna je takzvaně startovací. Projekt je spolufinancovaný ze sociálního fondu Evropské unie. Až budou klienti schopni si sami najít práci, uvolní místo dalším lidem po léčbě závislostí. „Naším záměrem je to, aby se tady nějakým způsobem naučili dělat věci kolem kávy, aby se naučili obsluhovat a pak se případně přesunuli do jiných zařízení, kde už budou fungovat naprosto běžně,“ uvedla Dagmar Krutilová, psychoterapeutka a ředitelka P-centra. „Já doufám, že bude jakousi vlaštovkou a vzorem pro ostatní nestátní organizace a budou se jí inspirovat,“ dodal Radimecký.

V Olomouci otevřela kavárna, která zaměstnává dříve závislé (zdroj: ČT24)