Cheb vlastní správou bytů šetří miliony, spokojení jsou i nájemníci

Cheb/Plzeň - Město Cheb se před rokem vrátilo k vlastní správě bytů. Radnice vypověděla smlouvu realitní společnosti a začali se o ně starat úředníci a po letech i domovníci. Radní nový systém chválí. Zlepšily se vztahy s nájemníky, ubylo reklamací a podařilo se zastavit i dluhy na nájemném. Několik let má byty ve vlastní správě i město Plzeň. Zájemcům o bydlení nabízí i výhodnější pronájem. Některá města jsou ale k systému vlastní správy skeptická.

Od loňského roku má s chebskou radnicí smlouvu 35 domovníků a lidem slouží i nová kontaktní kancelář. O bytovou agendu se místo realitních agentů starají samotní úředníci. Městské domy navíc obchází technici. „Mají za úkol provádět pravidelné kontroly v jednotlivých svých rajónech a zjišťovat závady a obecně se dá říct, že tedy spokojenost je,“ říká Vladimír Havlíček, vedoucí odd. správy budovy, MÚ Cheb.

Byty v městské správě Chebu vynáší

Vlastní správa bytů a nebytových prostor Chebu za rok přinesla zisk zhruba 20 milionů korun. Po daních tak jde o jeden z největších příjmů města. I díky tomu radnice plánuje během deseti let opravit většinu ze svých 160 domů. Podařilo se zastavit i růst dluhů z nájemného a služeb, který je bez úroků zhruba 34 milionů korun. „Napřímily se vztahy s nájemníky, zrychlila se komunikace s jednotlivými nájemníky, to má za důsledek i snížení počtu reklamací, zejména ve vztahu k vyúčtování služeb,“ zmiňuje místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS).

Chebský systém ale další města v kraji zavést nechtějí. Například podle starosty Chodova na Sokolovsku Josefa Hory je agenda spojená se správou bytů specifická a náročná. Chodov si nechal 500 nájemních bytů, to je zhruba polovina toho co Cheb. Správu tu zajišťuje městská firma.

Také Plzeň byty spravuje sama, zajišťuje i prodej a pronájem

Plzeň si správu bytových a nebytových prostor řeší sama už čtyři roky. Z přidělených finančních prostředků z ročního rozpočtu využívá 80 procent na opravu a údržbu bytových jednotek a 20 procent na revize a deratizace. Správa městských bytů Plzeň ročně stojí 100 milionů korun. Navíc si založila vlastní realitní kancelář, byty nabízí jak k pronájmu, tak k prodeji.

Momentálně pronajímá tři a půl tisíce bytů, z toho pět set v obytné zóně na Sylvánu. „Jsou to objekty, u kterých se počítá, že budou následně převáděny do osobního vlastnictví těch nájemníků,“ říká Miloslav Šimák, náměstek primátora. K pronájmu aktuálně město nabízí devět bytů. Zažádat o přidělení je jednoduché. Stačí podat přihlášku do výběrového řízení. Oproti nájmu u soukromého vlastníka se to stále vyplatí. „Metr čtvereční pronájmu bytu v Plzni je zhruba mezi sto korunami až dvěma sty korunami,“ uvedl Michal Vrchota, spolumajitel společnosti Byty západ. Za městský byt lidé zaplatí nejvýše okolo osmdesáti korun za metr čtvereční.