Skály Žďárských vrchů znovu vyniknou, lidé podpořili kácení

Křižánky (Žďársko) - Veřejnost podpořila záměr ochránců přírody otevřít výhledy na skály Žďárských vrchů, které zakrývá les. V internetové anketě, probíhající od jara, se pro vykácení části stromů ve vrcholových partiích vyjádřily více než čtyři pětiny hlasujících z celkových 783. Veřejnou debatu dnes správa CHKO ukončila tříhodinovým jednáním v Křižánkách, kde o důsledcích případného odkrývání skal mluvili i odborníci z vysokých škol.

„Nepočítáme s plošným odlesněním, ale spíš s postupným rozvolněním horní etáže lesa,“ uvedl vedoucí správy Václav Hlaváč. U některých skal by zřejmě kvůli odkrytí výhledu stačilo odstranit jednotlivé stromy. Do čistě smrkových porostů by se také měly vracet původní dřeviny - buky a jedle. Ochránci budou o postupu v jednotlivých lokalitách vyjednávat s vlastníky lesa. Alespoň částečné odlesnění nebo změna druhové skladby lesa by se postupně měla týkat všech 18 dominantních skal Žďárských vrchů.

Žďárské vrchy se řadí k nejrozlehlejším chráněným krajinným oblastem v republice. Skalní vrcholy patří mezi hlavní přírodní fenomény tohoto území. Zhruba před sto lety byly na dálku viditelnými dominantami. Pak je přerostly převážně smrkové lesy. Viditelné skály by zvýšily atraktivitu krajiny. Pomohlo by to i některým druhům živočichů, kupříkladu sokolu stěhovavému, který tam dříve hnízdil.

Odlesnění Žďárských vrchů (zdroj: ČT24)