Hlášení místního rozhlasu je zpět, hlavně kvůli povodním

Jihlava – Na Vysočinu se vrací uliční rozhlas. V posledních desetiletích z některých měst ampliony zmizely, teď je ovšem nahrazují chytřejší digitální přístroje, které jsou součástí protipovodňového varovného systému.

Novou vlnu obecního rozhlasu na Vysočině spustilo krajské město, které chtělo získat dotaci na varovný pouliční systém. K její žádosti se připojily i obce z okolí, které tak modernizovaly své zastarávající ampliony. „Je to řízené přes počítač, můžeme hlásit do konkrétní ulice. Zařízení je schopné posílat i SMS,“ přiblížil starosta Brtnice na Jihlavsku Stanislav Jirků (ODS).

Na některá místa se uliční rozhlas vrací po desítkách let. Například v Jihlavě ampliony naposledy použili v osmdesátých letech. Zatímco však v menších obcích je z nového rozhlasu možné zaslechnout informace o místním dění, krajské město si systém nechává na chvíle nouze. „Tlampače jsou součástí systému, jehož úkolem je varovat veřejnost v případě mimořádných událostí, zejména živelných katastrof,“ zdůraznil mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Občané města se proto podle něj nemohou těšit na pouliční zábavu: „Nebudou slyšet, že do města přijel cirkus, nebo že se ve městě vykupují kožky.“

Jenom na Jihlavsku si nový rozhlas pořídilo přes dvacet obcí. Zatím ho ladí a testují, do konce roku už by měl být ale všude v plném provozu.

Radovan Daněk o pouličním rozhlasu (zdroj: ČT24)