V Chlumci vznikne obří sklad ovoce – přinese práci, ale i stovky kamionů

Chlumec nad Cidlinou – Obří sklady ovoce mají vzniknout na okraji Chlumce nad Cidlinou. Na jedné straně to znamená šanci získat práci pro obyvatele regionu s devítiprocentní nezaměstnaností. Na straně druhé se však část obyvatel obává zhoršení životního prostředí – do skladů budou denně jezdit dvě stovky kamionů. Navíc pochybují, že ve skladu skutečně najdou práci místní obyvatelé – společnost VVIAS, která chce sklad postavit, totiž plánuje také dělnickou ubytovnu.

Stavbu mohutného skladu, kterým ročně projde na 500 tisíc tun ovoce, chlumecká radnice nadšeně podpořila. Očekává, že 115 pracovních míst, která ovocnáři vytvoří, pomůže snížit místní nezaměstnanost. „Lidé, kteří docházejí na pracák, čekají, že tato fabrika by mohla pomoci jim i jejich rodinám,“ uvedl starosta Miroslav Uchytil (KDU-ČSL).

Nadšení radních ale nesdílejí všichni chlumečtí. Největší problém s připravovanou stavbou mají její budoucí sousedé. Obávají se, že se příjemné bydlení v odlehlé části města změní v noční můru. „Areál má být zásobovaný 200 kamiony denně,“ poukázal odpůrce investice Jiří Mucha. Podle radnice ale zasáhne existence skladu do života Chlumeckých minimálně. I podle mluvčího Královéhradeckého kraje Jiřího Hošny se neprokázal závažný vliv stavby na životní prostředí.

Kritici stavby se také obávají, že je naděje na pracovní místa lichá. Firma VVISS totiž chce kromě skladu postavit i ubytovnu pro 60 zaměstnanců. „Proč by investor stavěl ubytovnu pro 60 obyvatel, když by měl zájem zaměstnat Chlumecké a okolní?“ zdůraznil Jiří Mucha. Starosta Uchytil je však přesvědčen, že bude ubytovna sloužit pouze nárazově pro sezonní pracovníky při sklizních z nedalekých plantáží.

Stavba skladu by měla začít příští rok na jaře. Investor chce obavy místních lidí zmírnit zájezdem do již fungujících skladů.

Přemysl Šrámek o chlumeckém ovocném skladu (zdroj: ČT24)