Děčínská radnice chce vrátit lidi do Podmokel, pomoci mají architekti

Děčín – K městům, která začínají úzce spolupracovat s architekty, se přidal Děčín. Chce s jejich pomocí zastavit vylidňování oblasti Podmokel. Zatímco však například krajské Ústí nad Labem obnovilo pozici hlavního městského architekta, děčínská radnice se problémy města rozhodla vyřešit pomocí architektonické soutěže.

Jak má vypadat levobřežní děčínské centrum? Vedení města i obyvatelé jsou přesvědčeni, že tak, jak vypadá, místo zůstat nemůže. „Není tady jediný strom, jediná lavička, není důvod, proč by si sem lidi chodili odpočinout,“ poukázal radní Valdemar Grešík (Volba pro město).

Na otázku „jak“ odpovědělo deset architektů, jejichž návrhy si teď mohou prohlédnout obyvatelé. Autoři návrhů chtějí nahradit betonovou a asfaltovou plochu zelení, vzrostlými listnatými stromy, lavičkami a zázemím pro cyklisty, u potoka potom chtějí vytvořit park. Město spíš než zvolení jedné nejlepší studie použije všechny a spojí je v konečný projekt. Změnit celé centrum, ale prý potrvá dlouho. „Je to na desítky let, protože je to docela drahá záležitost. Ale jednou se začít musí,“ podotkl primátor František Pelant (ČSSD).

Problém přitom mají hlavně Podmokly, které až do druhé světové války byly samostatným městem. Naopak pravobřežní starý Děčín, na jehož historická zákoutí radnice vždy kladla důraz, s vylidňováním centra problém nemá.

Že by se na úpravách měst měli podílet architekti, již loni konstatovali radní v sousedním Ústí nad Labem. Uznali, že se město v posledních letech rozvíjí divoce a bez kontroly a vytvořili pozici hlavního městského architekta. „Samozřejmě, že se každé město dá změnit k lepšímu,“ říká teď hlavní ústecký architekt Vladimír Charvát. Architekti ale každé radnici pouze radí, poslední slovo budou mít vždy politici ve vedení měst.

Petra Tachecí o pohledu architektů na Děčín (zdroj: ČT24)