Tvrdý zásah proti hazardu v Krupce? Jen naoko, tvrdí opozice

Krupka - Radnice v Krupce zakázala většinu hracích automatů ve městě. Zmizet musí ze všech restaurací, z devatenácti heren zůstanou čtyři. Opozice přesto rozhodnutí kritizuje. Podle ní hazard zůstává povolen ve čtvrti, kde žijí hlavně sociálně slabí, nebo v místech, kolem kterých chodí děti do školy.

Pryč ze sídliště, dál od úřadů, ordinací a škol, to byl podle lidí z radnice klíč, jak regulovat hazard. „Omezili jsme to opravdu naprosto výrazně, tvrdě,“ tvrdí mluvčí města Milan Křivohlavý.

Opozice si to ale nemyslí. „Razantní zásah to je maximálně pro nezasvěcené jedince,“ říká zastupitel Pavel Maleček (nez.). Jak tvrdí majitelé heren, které budou zrušeny, i když jejich automaty zhasnou, v Krupce se nic nezmění. „Vlk se nažere a koza zůstane celá,“ konstatuje jedna z nájemkyň restaurace s hracími automaty Marta Šretrová. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Například herna u sídliště, kde bydlí nejvíce sociálně slabých, bude opravdu zrušena. Jenže ta nově povolená je od ní nadohled. „V podstatě k žádné regulaci hazardu, s výjimkou snížení počtu heren, nedojde,“ domnívá se Maleček. „Pouze se přesune na určitá místa, která se líbí radním,“ přidává se další majitelka herny Hana Zajanová.

Radnice trvá na tom, že herny zůstávají jen tam, kde je lze snadno kontrolovat. Podezření, že jde spíš na ruku spřízněným podnikatelům, vylučuje. Vedení města navíc slibuje, že vyhláškou regulace hazardu nekončí. Když se stav nezmění, přijde další redukce heren.