Lázně Kyselka mají další půlmilion na opravu tří zchátralých budov

Kyselka (Karlovarsko) – Obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka, která opravuje zchátralý areál bývalých lázní na břehu Ohře, dostala od Karlovarského kraje příspěvek na rekonstrukci dalších dvou budov. Půl milionu korun použije na záchranu Jindřichova dvora a Švýcarského dvora, na objekt Vilemína a obnovu prostranství v areálu někdejších lázní. V Kyselce pokračují opravy další budov, Lázně Kyselka také začínají přemýšlet o tom, co s areálem udělat po rekonstrukci.

Společnost Lázně Kyselka vlastní v Kyselce osm objektů, které jsou po desetiletích chátrání v zoufalém stavu a snaží se zachránit je. Zatím se věnovala především záchraně Mattoniho vily, ale také stabilizaci dalších budov a jejich zabezpečení od spodní vody. „Je to téměř přesně rok od doby, kdy jsme náš záměr poprvé představili. Samotná o.p.s. funguje sedm měsíců. Za tu dobu se na budovách odvedla obrovská spousta práce, která ale zatím není příliš vidět. Ale například vyklízecí a zajišťovací práce v Mattoniho vile, která je symbolem Kyselky, jdou do finále,“ uvedl předseda správní rady obecně prospěšné společnsoti Vladimír Lažanský.

Na obnovu chátrajícího areálu dostala společnost dvacet milionů od Karlovarských minerálních vod, ministerstvo kultury poskytlo 925 tisíc a naposled přispěl Karlovarský kraj půlmilionem. Peníze, které Lázním Kyselka symbolicky předal hejtman Josef Novotný (ČSSD), společnost podle předběžné dohody použije na záchranu Jindřichova a Švýcarského dvoru, na objekt Vilemína a obnovu prostranství v areálu někdejších lázní.

Na opravu starých lázeňských objektů by měly přicházet peníze i nadále. Hejtman Novotný uvedl, že kraj počítá v rozpočtu na příští rok s dalším půlmilionovým příspěvkem, ředitel Lázní Kyselka Miroslav Perout potom chce požádat ministerstvo kulutry ještě o 4,5 milionu korun.

Kromě shánění peněz budou pokračovat i práce, Mattoniho vila by přes zimu měla dostat krov a střechu. Vladimír Lažanský upozornil, že je také třeba vymýšlet budoucí využití. Do areálu bývalých lázní v Kyselce by se tak mohla vrátit restaurace, ubytovací služby, muzejní expozice, obnovit by se mohla kolonáda. „I když nyní doba lázním nepřeje, nevíme, co bude třeba za deset nebo patnáct let,“ poznamenal Lažanský.

Lázně Kyselka na břehu Ohře, které založil Jindřich Mattoni, jsou zdevastované, ačkoli v současnosti začala obnova některých budov. Historie úpadku areálu je však dlouhá. Lázně patřily do druhé světové války k nejvyhledávanějším v českých zemích, ale již po válce se z nich stala nejprve ubytovna pro uprchlíky z Řecka sužovaného občanskou válkou, poté se budovy opět používaly k léčebným účelům a sloužily jako dětská ozdravovna. V té době se již zanedbávala údržba a budovy začaly chátrat. Definitivní tečku za slavnou minulostí udělala privatizace v 90. letech. Staré lázně několikrát měnily vlastníka, opustili je poslední lidé a budovy se nadobro začaly rozpadat. KMV v Kyselce vlastní a v současnosti opravuje několik objektů, další donedávna patřily společnosti RIS. Ty se podařilo převést na obecně prospěšnou společnost Lázně Kyselka, která také získala pozemky.