Okolí sesuvu na D8 čeká geologický průzkum, aby svah silnici nezavalil znovu

Praha - Obří sesuv, který zavalil rozestavěnou dálnici D8, nelze zlikvidovat bez podrobného geologického průzkumu. Takové doporučení dnes dalo vládě ministerstvo životního prostředí. Podle expertů je nutné zjistit, jestli se podobné havárie nemohou na stejném místě opakovat.

Ekologičtí aktivisté se svou novou stížností neuspěli, ale proti dostavbě se postavila příroda. Na už hotovou silnici se sesul celý svah, tedy zhruba půl milionů kubíků hlíny. Už teď je jisté, že nenadálý sesuv zpozdí dostavbu dálnice víc, než se čekalo. A podstatně ji také prodraží. Vláda v demisi už na geologický průzkum území kolem sesuvu uvolnila padesát milionů korun. Experti se shodli, že na likvidaci havárie budou potřeba miliardy.

Pro ministerstvo dopravy přesto D8 zůstává prioritou. „My jsme pořád úplně nevzdali termín dokončení v roce 2015,“ připustil mluvčí ministerstva Tomáš Nerold. Na veřejnosti se přitom objevují názory, že by bylo levnější, aby se dálnice sesuvu vyhnula. Podle ministerstva dopravy zastánci této varianty nepočítají s dobou na projektování a vyřizování nového stavebního povolení. Proto tuto variantu považuje jen za nouzovou.

Okolí sesuvu na D8 čeká geologický průzkum (zdroj: ČT24)

Na část dálnice D8 nad Litochovicemi, která již byla téměř dokončená, se 7. června sesunul svah o rozměrech 200 krát 500 metrů. Dodnes se půda hýbe, úklid proto nemohl začít. Dostavbu dálnice mezi Lovosicemi a Litochovicemi sesuv možná zdrží a jistě prodraží, podle dosavadních odhadů bude muset stát k původním čtyřem miliardám přidat až jednu další.