Rekonstrukce trati Běchovice–Úvaly už nemá problém u ÚOHS

Brno/Praha – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení, kvůli kterému hrozil odklad již tak zpožděné rekonstrukce trati mezi pražskými Běchovicemi a Úvaly. ÚOHS se zabýval výběrem dodavatele, počátkem měsíce vydal předběžné opatření, kterým zakázal Správě železniční dopravní cesty podepsat smlouvu. Poté, co stěžovatel vzal své odvolání zpět, úředníci správní řízení zastavili.

Jedna ze stavebních firem, které usilovaly o zakázku, si u ÚOHS stěžovala na zadávací podmínky. Úřad zahájil správní řízení ze Správou železniční dopravní cesty na konci srpna, poté 1. října vydal i předběžné opatření, kterým zakázal podepsat smlouvu. O dva dny později ale vzal stěžovatel svůj podnět zpět. Tendrem se potom úřad přestal zabývat. „Rozhodnutí o zastavení řízení je pravomocné,“ řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Vítěze soutěže na stavbu za 1,8 miliardy korun nazvanou Modernizace traťového úseku Praha-Běchovice – Úvaly železniční správa ještě nevyhlásila, v září však její mluvčí Jakub Ptačinský uvedl, že tak učiní během několika týdnů. Rekonstrukcí projde zhruba deset kilometrů tříkolejné trati, na které leží také úvalské nádraží, klánovická zastávka a běchovická měnírna. Spolu s traťovými úseky u Kralup nad Vltavou, pražských Holešovic, Brandýsa nad Orlicí, průjezdu Brnem a několika železničními stanicemi patří trať mezi Běchovicemi a Úvaly k posledním dosud nemodernizovaným částem prvního tranzitního železničního koridoru Děčín–Praha–Brno–Břeclav.