Líbeznicím obchvat nepomohl, auta stále jezdí přes obec

Líbeznice - Hustá doprava stále trápí obyvatele Líbeznic u Prahy. Desetitisíce aut projíždějí jejich centrem i přes to, že obec má už dva roky obchvat. Na vině je kruhová křižovatka u výjezdu na dálnici D8. Kvůli velkému provozu se zde často tvoří kolony a řidiči se tam výrazně zdrží. Místo po obchvatu si proto cestu zkracují právě přes Líbeznice.

Centrem obce denně projede více než 11 tisíc aut. Obchvat podle místních obci nepomohl. „Předpokládalo se převedení 80 % tranzitní dopravy na obchvat a dále na D8 do Prahy. Máme udělanou renomovanou analýzu, která říká, že dvě třetiny tranzitu jsou stále v obci,“ říká předseda dopravního výboru Jan Vondráš (nez.).

S počtem aut roste také počet dopravních nehod. Před otevřením obchvatu v roce 2010 se jich v Líbeznících stalo patnáct, letos jich je už čtrnáct, a to ještě zdaleka není konec roku. „Nebyly to vážné karamboly, ale staly se zejména v souvislosti s hustotou dopravy, kdy na silnicích je zmatek a lidé se řádně nevěnují řízení vozidla,“ konstatuje velitel líbeznické policie Rudolf Sedlák. Strážníci proto začali víc hlídat přechody pro chodce a měřit rychlost. 

Situaci by mohlo zlepšit rozšíření nájezdu na dálnici D8, kterému se řidiči kvůli kolonám vyhýbají. Stavbaři už na jeho úpravě pracují. „Celkové náklady úpravy křižovatky se pohybují kolem 5,6 milionů korun včetně DPH,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Nový nájezd by dělníci měli dokončit v listopadu. Lidem v Líbeznících by se tak mělo ulevit už na začátku příštího roku.

Reportáž Pavla Pavlase (zdroj: ČT24)