Demonstrace v Ostravě: Zatýkání a létající lahve

Ostrava – Na Moravě probíhá další protiromská demonstrace. Tu tentokrát organizuje sdružení Dělnická mládež. Radikálové by se dnes měli sejít v Ostravě v Komenského sadech v jednu hodinu po poledni, na akci však přišlo jen pár desítek z nich. Místo toho se nepovoleně přesunuli na Prokešovo náměstí, kde probíhal den otevřených dveří na místním magistrátu. Jeden z úředníků však protesty rozpustil, a tak se dav přesunul zpět na původní místo. Aktéři se vydali do čtvrti Přívoz obývané Romy, cestu jim ale přehradila policejní zásahová jednotka.

Demonstrující doprovázely policejní hlídky a antikonfliktní tým, nad průvodem létal policejní vrtulník. Největší skupinu protestujících, ve které jsou desítky lidí, zkontrolovali a jednotlivce již zadrželi. Při pochodu létaly vzduchem skleněné láhve a dělbuchy. Akce skončila ve čtyři hodiny odpoledne.

Dělnická mládež si na dnešní den zažádala o povolení dvou akcí. Výše zmíněné setkání v Komenského sadech bylo schváleno, avšak druhá žádost už ne. Centrální obvod akci spojenou s následným pochodem zakázal prý kvůli možným dopravním komplikacím a ohrožení zdraví účastníků.

Radikálové však na zákaz nehleděli a svolali se prostřednictvím sociálních sítí, což potvrdila i mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Dělnická mládež se tedy v plánu usadila se přímo naproti ostravské radnici u bývalého ředitelství OKD.  Akce se zúčastnily tři stovky lidí.