Studenti ušetřili svému gymnáziu tisíce

Žďár nad Sázavou – Plně zdigitalizovat svou školu se podařilo dvěma studentům gymnázia ve Žďáru nad Sázavou. S minimálními náklady a unikátním způsobem tak změnili způsob výuky.

Učitelka angličtiny přímo v hodině zadává domácí úkol, který si mohou žáci otevřít a zpracovat kdekoli u počítače s internetem. Odpadá tak tisk papírů, kopírování souborů na flashky nebo odesílání mailem. To je jedna z novinek, kterou přináší nová počítačová síť Gymnázia Žďár nad Sázavou. „Studentům to umožňuje komunikovat s učiteli a učitelům zase komunikovat se studenty. Nemusí nosit dokumenty nebo zadání na flashkách,“ uvedl jeden z autorů přestavby sítě Jan Hájek.

Studenti se ke svým e-mailům, studijním materiálům a na intranet školy dostanou odkudkoli s internetovým připojením, a to prostřednictvím notebooků, mobilních telefonů nebo tabletů. Autoři přestavby sítě Jan Hájek a Tomáš Prokop to předvádějí i na ulici prostřednictvím mobilního připojení. „Trendem poslední doby je, že všechno se na tyto cloudové služby přesune. Já si myslím, že školy to začnou zavádět hromadně,“ doplnil Tomáš Prokop.

Studenti i učitelé tak mají kdekoliv stálý přístup do školy – například ke známkování, aktuálním rozvrhům hodin nebo k populární burze učebnic. Předcházela tomu ale kompletní přestavba školní sítě. „Začali pracovat 1. července a skončili 31. srpna. Byli tady každý den, s tím jsem se za svou praxi ještě nesetkal,“ prohlásil ředitel Gymnázia Žďár nad Sázavou Vlastimil Čepelák a Tomáš Prokop dodal: „Pro nás jsou to neuvěřitelné zkušenosti. Jsou to reference do budoucna.“

Podle odhadů správce počítačové sítě ušetřila škola na práci dvojice svých studentů až 100 tisíc korun.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)