Na Znojemsku vzplanula zemědělská hala, zvířata se podařilo zachránit

Šumná (Znojemsko) - Zemědělský areál v Šumné na Znojemsku dnes zachvátil rozsáhlý požár. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Na místo podle dispečinku postupně dorazilo 17 jednotek hasičů z jižní Moravy i sousední Vysočiny. Požár se kolem 18:30 podařilo lokalizovat, na místě hasiči zůstanou přes noc. Škoda podle předběžného odhadu dosahuje pěti milionů korun.

Zemědělský areál stojí samostatně v polích nedaleko obce. Požár vypukl před 16:30. Zasáhl část hlavní haly a jednu vedlejší halu s uskladněným senem. Další navazující křídla členitého objektu se podařilo uchránit. Příčinu požáru zjišťuje vyšetřovatel. Areál dříve sloužil k chovu vepřů, proto hasiči zpočátku informovali o požáru vepřína. Později se ale ukázalo, že zemědělci v současnosti využívají hlavní halu pro chov skotu. Zvířata se podařilo včas zachránit.

Na místě zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky ze širokého okolí i z 80 kilometrů vzdáleného Brna. Do služby museli nastoupit také znojemští hasiči, kteří měli dnes volno. Hasiči na místo povolali také výškovou techniku a zřídili dvě čerpací stanoviště. Zásah se protáhne do úterý, a to především kvůli dohořívající slámě. „Podařilo se prorazit otvor ve zdi, kterým se materiál vyváží a prolévá,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Pražáková.