Krušnohorské potoky mizí do podzemí, nečekaně zaplavují sklepy

Ústí nad Labem – Krušné hory léta sužované těžbou uhlí a vzácných kovů teď ohrožují přesuny proudů podzemní vody. Některá místa náhle vyschla, jinde zase lidé zažili nečekané záplavy. Situaci tři roky zkoumali odborníci z obou stran hor, chtěli by vytvořit horskou verzi povodňových map.

Panský potok tekl na Cínovci po staletí, ale teď zmizel. Pro město je to velký problém – vyschl nad čističkou, která teď nemá potřebnou čistou vodu. Podle expertů potok zmizel v důsledku staleté těžby v Krušných horách. „Zasakuje do chodeb nebo do starých důlních děl,“ poukázal odborný poradce pro hornictví Oldřich Peleška.

Ještě větší problém než vysychání starých potoků však je, že se zmizelá voda nakonec vždy zase někde objeví. Panský potok tak nyní vytéká ze šachty na německé straně hor, kde nikdy nic neteklo. Podobně se „přestěhovaly“ i jiné krušnohorské vodní toky, na některých místech začaly vlhnout sklepy.

Nová podzemní voda také začala podemlívat svahy, sesuvy by mohly ohrozit stovky domů v okolí dolů. Odborníci proto navrhli vytvořit horskou obdobu povodňových map. „Návrh bude předložen státním orgánům na českém i německém území,“ řekla Kateřina Orgoníková z ústeckého krajského úřadu. Po tříletém výzkumu chtějí experti také připravit opatření, která vodu udrží na současných místech, aby už se toky nepřesunovaly. Konkrétní kroky odborníci vládám předloží na jaře příštího roku.

Petra Tachecí o změnách podzemních vod (zdroj: ČT24)