Bývalá farma Bolka Polívky má nového majitele

Olšany/Brno – Za patnáct milionů korun byl odpoledne vydražen Penzion Olšany, venkovský areál dřív známý jako farma Bolka Polívky. Konečný výsledek dražby se tak shoduje s vyvolávací cenou. Zájemci o areál byli dva, druhý však ani jednou nepřihodil. Zatím navíc není jasné, kdo se novým majitelem stal, protože jeho právní zástupce okamžitě odjel a prohlásil, že nemá oprávnění mluvit s médii. O dražbě už v září jednal věřitelský výbor, farma je od dubna v konkurzu. Slavný herec nezvládal platit padesátimilionové pohledávky, když chtěl farmu rozšířit o wellness centrum. Teď už na osud farmy nemá vliv.

Až do konce září mohli podle insolvenční správkyně Petry Hýskové věřitelé ke konkurzu podávat námitky. Dražbu nakonec stanovili na dnešní datum. Proti byl jen Polívkův přítel Alexandr Seidl. Ten nejdříve o farmu projevil zájem, jelikož vlastní i pozemky v jejím okolí. Nakonec však na dražbu nedorazil. Ve hře byl podle původních zpráv i neznámý investor ze zahraničí.

Nový vlastník bude znám nejpozději do 45 dní. „Do té doby totiž musí vydražitel zaplatit a poté se provede přepis v katastru nemovitostí,“ vysvětlila Marcela Koutná z Dražební společnosti Morava. Dodala jen, že vydražitel je právní subjekt z Prahy.

Z vyvolávací ceny 15 milionů korun by se měly vyplatit pohledávky věřitelů. Uspokojeni budou především zajištění věřitelé, jejichž pohledávky jsou zhruba čtyři miliony, zbytek si rozdělí nezajištění věřitelé.

Farma Bolka Polívky
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Herec Bolek Polívka už před časem nechal obchodní firmu, která komplex vlastní, přejmenovat na Penzion Olšany, s. r. o. Podle Josefa Machů z dražební kanceláře tím klesla atraktivita areálu: „Tento krok sníží hodnotu nemovitosti.“

Penzionu navíc ubývají zákazníci, nefunguje totiž jeho web. Polívka na něj umístil jen prohlášení, že na chod farmy ze zákona nemá vliv a že se návštěvníkům omlouvá. Podle insolvenční správkyně Petry Hýskové i tohle snižovalo hodnotu objektu, protože omezení webu narušilo zaplnění ubytovacích kapacit areálu.

Polívka nezvládal splácet pohledávky

Farma začala mít problémy, když chtěl Polívka rozšířit hotel a přistavit v areálu wellness centrum. K tomu dostal i dotaci z evropských fondů, nezvládl ale splatit všechny závazky. Před rokem ho proto stavební firma Kaláb poslala do insolvenčního řízení a v dubnu soud rozhodl o konkurzu.

Z utržených peněz z dnešní dražby by měli být vyplaceni věřitelé, kromě Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, která farmě poskytla dotace. Právník Alexandr Seidl už dříve požádal o ukončení dotace dohodou a ROP Jihovýchod s tím souhlasil. „Naše pohledávka se přemění na nepodmíněnou v celé její výši. Získali jsme také hlasovací práva ve věřitelském výboru,“ uvedla jeho mluvčí Kateřina Dobešová.

Farma Bolka Polívky
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Nový majitel získal kromě souboru nemovitého a movitého majetku také některé ochranné známky včetně názvu Manéž Bolka Polívky. Pokud tak herec bude chtít i nadále toto označení pro populární a tradiční pořad používat, bude se muset s novým majitelem domluvit.

V areálu se nachází hotel, wellness centrum, restaurace či tenisové kurty, celkově pozemky zabírají plochu 23 tisíc metrů čtverečních.

Dražba farmy Bolka Polívky (zdroj: ČT24)