Mamuťátko vyjelo do světa - v Uherském Hradišti

Uherské Hradiště – Nečekaného účastníka silničního provozu mohli dnes dopoledne spatřit chodci a řidiči v Uherském Hradišti. Do zdejšího muzea se totiž stěhoval více než dva metry vysoký model mamutího mláděte, který má být jednou z hlavních atrakcí chystané výstavy o archeologických objevech v regionu. Slovácké muzeum ji připravuje na listopad ku příležitosti svého stého výročí.

Model mamutího mláděte je vysoký 2,5 metru, stejně tak dlouhý a váží 80 kilogramů; na dřevotřískovou kostru nanesli zaměstnanci slováckého muzea kašírku a nabarvená koudelová vlákna. Mláděti nechybí ani patřičně dlouhé kly.

Před budovou Slováckého muzea zastaví kolem poledního, kde si ho budou moci prohlédnout děti i návštěvníci. Propříště bude mamutí mládě součástí výstavy „To nejlepší z archeologie. 100 let objevů a výzkumů na Uherskohradišťsku“, která začíná 21. listopadu a snaží se nabídnout to nejzajímavější, co se vědcům a historikům podařilo v uplynulých sto letech v regionu objevit. A jak to bylo s mamutem?

„Přímo torzo z mamuta jsme neobjevili, ale jejich různé kosti ano,“ říká Dana Menoušková z konzervačního oddělení Slováckého muzea. „Nacházelo se zde místo, kde se mamuti lovili, jejich stáda táhla údolím řeky Moravy a místní část Jarošov bylo sídliště lovců mamutů, kde z návrší pozorovali táhnoucí zvěř mamuty, v údolí je lovili, zahnali je do bahnitého terénu a jejich maso zpracovali.“

Připravovaná výstava se ovšem nesoustředí pouze na dobu, kterou ve svých knihách proslavil Eudard Štorch. „Doba lovců mamutů je jedno ze sedmi období, které je pro Uherské Hradiště důležité. Končíme ve čtrnáctém století v období středověkého města, takže vypíchneme i důležité nálezy, samozřejmě dobu velkomoravskou,“ dodává Menoušková.