Pávovská křižovatka s přivaděčem D1 je bezpečnější – a jinde

Jihlava – O něco bezpečněji se jezdí od dálnice D1 do Jihlavy. Ředitelství silnic a dálnic otevřelo dosud chybějící část mimoúrovňové křižovatky v městské části Pávov a zrušilo provizorní sjezd s prudkou odbočkou. Současně tak silničáři ulevili samotnému Pávovu, provizorní větev křižovatky totiž napojovala sousední průmyslovou zónu přes jeho střed, teď ho nákladní auta objedou.

Vybudování nové mimoúrovňové křižovatky silnice I/38 (jihlavského přivaděče k D1) a II/352 u Pávova proběhlo ve dvou fázích, nejprve vznikla větev, kterou se sjíždí z přivaděče ve směru k dálnici, a přilehlá přeložka silnice II. třídy. Teď teprve vznikla druhá část křižovatky. „Cílem dostavby mimoúrovňové křižovatky bylo zajištění kompletní obsluhy přilehlého území a navazující dopravní infrastruktury na silnici I/38 s ohledem na charakter okolní zástavby,“ uvedli silničáři. Dosud totiž auta ve směru od dálnice sjížděla přímo do pávovského centra.

Stavba severozápadní větve mimoúrovňové křižovatky Pávov trvala rok a dva měsíce a stála 50 milionů korun. Pro Kraj Vysočina má i symbolický význam – je to jediná letošní investice státu do silnic I. třídy v regionu.