Záhadu kamenů ze 7. století pomůže objasnit 3D scanner

Lochenice (Královéhradecko) - Archeologové zkoumají ojedinělou lokalitu na východě Čech. Germánské pohřebiště z pátého a šestého století v Lochenicích připomíná období stěhování národů. Archeologové si lámou hlavu především nad tajemnou hromadou kamenů, jejíž záhadu se snaží odhalit pomocí nejmodernějších technologií.

Málokterý z řidičů zřejmě tuší, že na silnici mezi Hradcem a Jaroměří projíždí místem, které na východě Čech nemá obdoby. „Lokalita má obrovský význam, protože pohřebiště ze stěhování národů v celých východních Čechách známe prozatím jen tady,“ uvedl archeolog Pavel Horník.

Rozsáhlý výzkum zde naposledy probíhal v osmdesátých letech. Teď se sem archeologové vrátili a stále mají co objevovat. A to nejen hroby z pátého a šestého století. Otázkou pro ně je například záhadné seskupení kamenů. „V první fázi výzkumu jsme si mysleli, že se jedná o pec, to se bohužel nepotvrdilo,“ dodal Horník.

Pomoci rozluštit, co to vlastně je, má moderní technologie. Archeologové přivezli scanner.  „Jsme si jisti jen základní datací, která je do neolitu. 3D scanner nám dovoluje zachytit všechny detaily tak, jak jsou teď. Až se tato situace zničí, my budeme vědět, kde co bylo,“ podotkl archeolog Marek Pacák.

Někdy jsou však lepší tradiční metody. Při dokumentaci hrobu to bez tužky a papíru nejde. „Ani na fotografii, když svítí špatně sluníčko, nevidíme všechno nejlíp, tak si to ještě dokreslíme,“ doplnila Jana Nácarová z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Právě v tomto muzeu by archeologové rádi své výsledky příští rok prezentovali.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)