Další kráter v Horním Jiřetíně, město chce důkladný průzkum

Most – V Horním Jiřetíně se znovu propadla zem, na zahradě domu vznikl kráter zhruba metr široký a hluboký sedm až osm metrů. Nikdo ale nebyl zraněn a nejsou ani ohroženy žádné budovy, nejbližší jsou od trhliny vzdálené 30 a 80 metrů. Trhlina vznikla pravděpodobně následkem důlní činnosti. Hasiči místo zabezpečili.

Letos už k podobné události v Horním Jiřetíně došlo. Na začátku ledna se na soukromém pozemku objevil kráter podstatně větší - v průměru měl šest metrů a zemina se postupně propadla do osmimetrové hloubky. Důvodem sesuvů je zřejmě hlubinná těžba uhlí z minulosti. V oblasti těžil na přelomu 19. a 20. století důl Glück Auf (Zdař Bůh), založený v roce 1871. 

„Nový kráter je zhruba 20 až 30 metrů od místa, které se propadlo v lednu,“ uvedl místostarosta Vladimír Buřt. I když je nahoře kráter jen zhruba metr na metr a půl velký, směrem dolů se rozšiřuje a navíc vede šikmo. Místostarosta se proto obává, že se ještě může zvětšit. „Dohodli jsme se s mosteckou báňskou záchrannou stanicí, že se postarají o sanaci kráteru,“ řekl místostarosta. Náklady by podle něj mělo stejně jako v lednu zaplatit ministerstvo životního prostředí.   

Vedení města se obává, že by se podobné propady zeminy mohly v budoucnu opakovat, chce proto podle místostarosty nechat provést důkladný geologický průzkum. Že by se mohl do nějaké štoly po těžbě uhlí zřítit dům, se ale Buřt neobává. „Když se tam v minulosti stavělo, bylo to mimo důlní chodby, ty jsou převážně pod zahradami, kde se nedoporučuje stavět trvalé objekty,“ dodal.

Horní Jiřetín, který má asi 2 100 obyvatel, je známý hlavně kvůli sporům o pokračování povrchové těžby uhlí z nedalekého dolu ČSA. Obec chrání před další těžbou hlavně územní limity z roku 1991, těžaři a část politiků ale stále usilují o jejich zrušení. Kvůli povrchové těžbě ale v okolí Litvínova občas ujíždí i svahy Krušných hor. V lednu 2011 se například u zámku Jezeří posunula plocha 200 krát 500 metrů, která sjela o 30 centimetrů níž.