Báňští záchranáři zasypávají Zdař Bůh

Horní Jiřetín - Pondělní propad země v zahrádkářské kolonii v Horním Jiřetíně začali zasypávat pracovníci Hlavní báňské záchranné stanice z Mostu. Havárie se stala jen asi dvacet metrů od podobného propadu z ledna letošního roku a potvrdilo se, že za oběma sesuvy půdy stojí opuštěné podzemní šachty dolu Zdař Bůh, jenž byl založen v roce 1871.

Osmimetrová jáma spolykala během jediného dne 45 tun popílku a sádrové vody. „Je to zpevněný materiál, který má certifikaci a splňuje všechny hygienické podmínky,“ říká ředitel báňské záchranné služby Josef Trykar. Teď záchranáři čekají, až se materiál v propadu usadí, v sanaci pak budou pokračovat v dalších dnech.

Zahrada domu ve Slepé ulici se propadla v pondělí večer. Hasiči okamžitě celé místo zajistili, protože hrozilo rozšíření propadu. Podobná událost se stala v lednu jen dvacet metrů odtud. Za oběma letošními sesuvy stojí 140 let starý hlubinný důl Zdař Bůh.

Místní lidé mají strach, že se propady mohou rozšířit i pod jejich domy, ten nejbližší stojí jen dvacet metrů od jámy. Podle místostarosty Vladimíra Buřta (ProKraj) se ale bát nemusejí. „Tam, kde domy dnes stojí, by to nebezpečí hrozit nemělo,“ říká. Pochybnosti by měl vyloučit podrobný geologický průzkum celého místa, ten však nebude dříve než za dva roky a s jeho financováním musí pomoci stát.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)