Urogynekologové představili novinky v oboru

Zlín - 3D technologie pronikají i do gynekologie. Přesvědčit se o tom mohli urogynekologové na svém kongresu ve Zlíně. Díky 3D technologii se propojilo operační pracoviště s účastníky kongresu ve vzdáleném kongresovém sále. Operující odborníci přitom vybrané pacientky zbavili zdravotních problémů.

Při operacích byly současně obsazené tři operační sály zlínské gynekologie. Za přítomnosti televizních kamer se zde uskutečnily operace, které měly zároveň za cíl ukázat novinky v oboru. „Letošním šlágrem je zavádění 3D laparoskopie do operativy. Takže tady například letos můžeme vidět zcela nový 3D laparoskop, kdy operatéři operují s brýlemi,“ popisuje jednu z novinek kongresu primář gynekologie Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Zdeněk Adamík. 

Ve stejné chvíli na opačném konci města si speciální brýle nasadily další tři stovky účastníků urogynekologického kongresu. Plasticky viděli totéž, co operatéři. A nebyl to jen zbytečný efekt. „Tato technologie umožní operatérovi lepší orientaci, lepší preparaci jednotlivých tkání a také úpravu těch tkání do normální polohy,“ vysvětluje Zdeněk Adamík.  

Lékaři během kongresu odoperovali celkem dvanáct pacientek. „Po odstranění dělohy jsem měla problémy s udržením moči. A měla jsem takový nepříjemný pocit tlaku do rozkroku,“ svěřuje se jedna z pacientek. 

Lékař z jejího města jí prý pomoct neuměl. A tak souhlasila s nabídkou nechat se operovat na zlínském kongresu. „Pro mě to rozhodování těžké nebylo. Já se necítím jako pokusný králík. Naopak, cítím se potěšena,“ dodává pacientka. 

Pacientek s nechtěnými úniky moči přibývá nejen mezi staršími ženami. Podle odhadu lékařů může mít tento problém každá desátá Češka.

3D technologie v gynekologii (zdroj: ČT24)