Houba způsobila v Krušných horách ekologickou katastrofu

Ústí nad Labem – Stav lesů v Krušných horách je podle odborníků ekologickou katastrofou. Parazitní houba už zabila na 50 milionů smrků. Jejímu dalšímu šíření přitom lesníci neumí zabránit. Stromy, které umírají, měly Krušné hory zachránit potom, co původní lesy zničily kyselé deště. Nová výsadba bude stát podle odhadů až 6 miliard.

Počátkem osmdesátých let zničily původní lesy exhalace z neodsířených elektráren. Lesníci proto vysadili odolnější druh smrku, který tady původně vůbec nerostl. Ten teď houba zabila během čtyř let. „Tam jde o to, že to škodí té nepůvodní dřevině, dovezené z amerického kontinentu,“ uvedla Anita Hovorková, lesní správce. Houba kloubnatka zastavuje růst stromů. „Výhony v dalším roce nevyraší a smrk pichlavý nemůže dýchat,“ přiblížila Hovorková.

Podle lesníků se masivní infekce nedala předvídat. Stromy umírají rychleji, než stíhají sázet nové. Výsadbu nejnutněji potřebují vrcholky hor. „Poslední úroda smrku v této oblasti byla před deseti lety, takže toho osiva je nedostatek,“ komentoval Pavel Indra, ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR. 

Podle radního Ústeckého kraje Arno Fišery (ČSSD) by měl situaci řešit stát, který se ovšem tváří, „jako když se ho to netýká.“ Ministerstvo zemědělství už ale slibuje, že do Krušných hor nově přesměruje část výnosu Lesů ČR, které jen loni vydělaly přes 5 miliard. Nové stromky mají podle plánu ministerstva sázet nezaměstnaní. V příštích čtyřech letech asi 28 milionů sazenic. 

Obnova Krušných hor podle lesníků potrvá celou jednu lidskou generaci.

Parazit likviduje lesy v Krušných horách (zdroj: ČT24)