Elektrárna, nebo sad? Kartografové aktualizují vojenské mapy

Moravskoslezský kraj - Změřit parametry nových silnic nebo prozkoumat účel nedávno vzniklých budov a areálů vyjeli vojenští kartografové do jižní části Moravskoslezského kraje. Armádní specialisté musí do konce týdne prověřit desítky objektů.

Rychlostní silnici R48 mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem armáda na svých mapách ještě nemá. Otevřená je totiž teprve necelý rok. Vojenské kartografy zajímají hlavně mosty. „Musím změřit volnou šířku a délku toho přemostění,“ popisuje starší geograf Lubomír Leštínský z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce.

Kartografové projíždějí i některé cesty stávající. Armáda potřebuje vědět třeba to, jaký je jejich povrch nebo šířka. „To, co se nám nepodaří zjistit na leteckém měřičském snímku a z dalších informačních podkladů, které máme k dispozici, si musíme prověřit v terénu,“ říká vedoucí oddělení aktualizace národních databází Mario Vejvoda.

Jeden kartograf a řidič mají na starost oblast o velikosti zhruba 40x40 kilometrů, kterou musí projet za týden. Vedle silnic zkoumají vojáci i účel staveb, které vznikly nedávno. „Na leteckém snímku to vypadá, že by to mohla být příprava na fotovoltaickou elektrárnu, teď jsme přijeli a vidíme, že je tady vlastně ovocný sad,“ vysvětluje Leštínský, proč je důležité vše zkontrolovat na vlastní oči.

Armáda aktualizuje své vojenské mapy přibližně jednou za čtyři roky. Dnes zaznamenané změny se objeví v novém vydání nejpozději na jaře.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)