Beroun vyzkoušel nové mobilní hráze, zadrží i stoletou vodu

Beroun – Červnová povodeň udělala asi nadobro tečku za zaplavováním Berouna. Město má hotovou protipovodňovou ochranu, výstavbu zhruba dvou kilometrů mobilních protipovodňových stěn si dnes vyzkoušeli v Berouně. Město by stěny měly ochránit až před stoletou vodou, nenateče do ulice Na Hrázi, území pod mostem Míru, na ostrov se zimním stadionem ani do aquaparku. Město bude mít mobilní hráze nejprve pronajaté od Povodí Vltavy, po deseti letech by mělo bariéry získat do svého majetku.

Postavit a zase rozložit mobilní protipovodňové bariéry na březích Berounky trvalo pracovníkům správy povodí devět hodin. „Je to o tom, aby se vyzkoušelo zásobování, technika a rychlost stavby,“ uvedl Jiří Pechar z Povodí Vltavy. Podle berounské starostky Šárky Endrlové odhalila zkouška některé drobné nedostatky – udělala však faktickou tečku za stavbou opatření, která mají město chránit před rozmary Berounky. „Chtěli jsme se ubezpečit, že vše je kompletní a zároveň funkční,“ uvedla starostka.

Beroun je v současnosti chráněn také pevnými protipovodňovými bariérami. Pevná i mobilní hráz má město před vodou ochránit na obou březích Berounky a také levém břehu Litavky. Pro obyvatele jsou důležité, vytopila je povodeň v roce 2002 i ta letošní, v blízkosti vody přitom ve městě žije mnoho lidí. „Ve městě Berouně žije asi 19 tisíc obyvatel a z toho asi 1 500 nemovitostí se nachází v záplavovém území vodního toku Berounky,“ přiblížila Jitka Cikrtová z berounské radnice.

Stavba mobilních protipovodňových hrází
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Město bude chtít, aby vodohospodáři ještě před předáním mobilních stěn odstranili vady, na které zkouška upozornila. Jednotlivé části po rozebrání dostaly čísla, aby se v případě nutnosti daly rychle postavit, a skončily ve střeženém areálu technických služeb. Kolaudace bariér by se měla uskutečnit ještě v listopadu. Projekt ochrany města před povodněni byl hrazen z dotačního titulu ministerstva zemědělství.

Beroun zasáhly povodně v roce 2002, kdy napáchaly škody za více než 330 milionů korun. Řeka tehdy podle pamětníků vystoupala téměř devět metrů vysoko a poškodila historický střed města, náměstí, radnici a další budovy. Velká voda opět zasáhla letos v červnu, kdy vznikly škody za 59 milionů korun. Řeky a přívalové deště poškodily hlavně silnice, chodníky, mosty a cyklostezky. Rozestavěné bariéry zabránily rozlití vody do centra.