Zátahy na growshopy vyvolaly protesty. Nejvíce v Ostravě

Ostrava – Celkem v sedmi českých městech se dnes demonstrovalo proti zátahům v growshopech. Nejvíce protestujících se sešlo v Ostravě, kde policisté minulý týden razie zahájili a vyklidili všechny obchody ve městě. Policie od minulého pondělí obvinila v celém Česku 45 lidí ze šíření toxikomanie a dalších 32 lidí z tohoto trestného činu podezírá. Do dnešního dne zkontrolovala téměř stovku objektů, v nichž zajistila nejen zboží, ale i 16 pěstíren konopí. Growshop je obchod zaměřený na prodej a distribuci zboží a produktů pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením, tedy mimo jiné i konopí.

„Na daních jsem zaplatil milion a teď mi všechno vzali; pěstování není zločin“ – to jsou jen některá hesla, která zazněla na ostravské demonstraci od samotných majitelů growshopů a jejich podporovatelů. Těch se v Ostravě na náměstí sešly zhruba tři stovky. Podle nich šlo o zbytečně tvrdý zásah proti obchodům, ve kterých se dá koupit to samé jako na internetu nebo v kterémkoliv hobbymarketu. Demonstranti zátah přirovnávali k inkvizici. 

Proti zavírání growshopů se demonstrovalo i v Plzni. Podepsat petici proti policejnímu zásahu přišlo šedesát lidí. Mimo Ostravu a Plzeň byla účast minimální. 

Počet uživatelů marihuany je v Česku nejvyšší v Evropě

Podle policie od roku 2007 neustále přibývá pěstíren konopí a především kamenných a internetových obchodů s pomůckami na jeho pěstování. „Počet uživatelů marihuany je v Česku nejvyšší v Evropě. Je to nějak zakódováno ve společnosti, média jsou hodně liberální, a tím je to dané,“ komentoval situaci protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Podle mluvčí policejního prezidia Ivany Ježkové se obvinění, mezi kterými jsou prodejci i majitelé obchodů, dopustili šíření toxikomanie tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany. Počet obviněných a podezřelých ale nemusí být konečný, policie v kontrolách obchodů bude totiž pokračovat i v následujících dnech a týdnech. 

image_521383
Zdroj: ČT24

„Kromě zajištěného zboží, které bude podrobováno odborným expertizám, kriminalisté zajistili při domovních prohlídkách i 16 pěstíren různého rozsahu. Zde zajistili různě vzrostlé rostliny a více než 11 kilogramů sušiny konopí,“ uvedla mluvčí. Policie zahájila akci proti growshopům počátkem minulého týdne na základě paragrafu o šíření toxikomanie a loňského výroku Nejvyššího soudu, kdy byli k podmíněnému trestu za šíření toxikomanie odsouzeni majitelé jednoho květinářství. 

Lidé protestovali proti zátahům na growshopy (zdroj: ČT24)