Policie zasahovala na Třebíčsku v domě s týranými psy

Slavičky (Třebíčsko) – Týrání, které podle ochránců zvířat nemá obdoby, odhalili veterináři v Pozďátkách nedaleko Třebíče. V polorozpadlém domě dvou bratrů tam živořili psi, králíci, prasata, kráva i drůbež. Za takové zacházení hrozí už několik let i vězení – první nepodmíněné tresty ale soudy udělily až v poslední době.

Policisté a veterináři poprvé vyrazili do osady Pozďátky na Třebíčsku s informacemi, že dvojice místních bratrů chová asi 60 psů a z jejich pozemku se šíří nepříjemný zápach, již v pondělí. Zjistili, že zvířata žijí v nevhodných podmínkách – na malém dvorku mezi odpadky, odkud se šíří zápach, a v domě. „Je to jeden z nejhorších případů, s kterým jsem se za své dvacetileté praxe setkal,“ řekl Petr Ondráček z třebíčské Ligy na ochranu zvířat. Dnes už si policisté pro zvířata přijeli. Zjistili, že kromě desítek psů měli majitelé i další zvířata – v domě byla kráva, slepice, prasata a ve starých sudech také králíci. Zvířata se pohybovala ve vrstvách hnoje, neměla vykydáno, krmení ani vodu.

Majitelé po vyjednávání některá zvířata dobrovolně vydali Lize pro ochranu zvířat, ta zatím dvanáct psů a krávu rozvezla na jiná místa. Ostatní zvířata zatím v Pozďátkách zůstávají, ochránci nejprve musí najít místa, kam je umístí.

image_522052
Zdroj: ČT24

Zásah v domě bratrů podezřelých z týrání zvířat přišel týden po rozsudku v jiném případě týrání. Odvolací soud potvrdil sedm měsíců vězení ženě, která nechala svého psa stát uvázaného v mrazu a bez jídla. Zvíře nakonec uhynulo. V minulém týdnu také proběhla dražba koní, o které se podle veterinářů majitel řádně nestaral. Dražba však souvisela s dluhy, podezření z týrání zatím policisté vyšetřují.