Nová zjištění navýší rozpočet rekonstrukce Löw-Beerovy vily

Brno – Löw-Beerova vila je po vile Tugendhat druhým architektonickým skvostem nad lužáneckým parkem v Brně, který prochází kompletní rekonstrukcí. Tu doprovází i restaurátorský průzkum. Při něm narazili stavbaři na komplikace, které projekt prodraží o dva a půl milionu.

Lešení, vířící se prach a zvuk vrtačky – rekonstrukce Löw-Beerovy vily je po půl roce prací v plném proudu. Doteď stavbaře trápila vlhkost. Nyní ale objevily v domě další problémy, které navyšují rozpočet rekonstrukce. „Vzhledem k tomu, že při opravách došlo k novým zjištěním při rekonstrukci vily, musely být rozšířeny stavební práce o částku dvou a půl milionu korun. V současné chvíli tedy náklady činí 43 a půl milionu korun,“ prohlásila mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková.

Zdražení způsobil třeba špatný stav schodiště nebo venkovní zídky. Kvůli novému objevu teplovodních kanálů zase musí stavbaři dělat silnější podlahu. V původních plánech nebyla ani secesní výplň zábradlí. „Původní obklad z roku 1934 si nechali Löw-Beerové udělat v tmavém plném profilu a během restaurátorského průzkumu byly zjištěny nové kazety – vyřezávané, secesní,“ vysvětlil Martin Luňáček, technický dozor investora.

Reportáž Barbory Lukšové a Heleny Vaňkové (zdroj: ČT24)

Všechny stavební i restaurátorské práce by měly být hotové do příštího roku, a to včetně připravované expozice. „Protože se nedochoval původní mobiliář, nedochovaly se žádné fotografie nebo plány, bude expozice dokumentovat život rodiny velkoprůmyslníka, život příslušníka velkoburžoazie,“ uvedl Jaromír Hanák z Muzea Brněnska. Původně jeden pozemek, spojující vilu Tugendhat a Löw-Beerovu vilu, dnes dělí plot na dvě samostatné zahrady. „Uprostřed stojí někdejší celnice a tento domeček bude symbolicky spojovat vilu Tugendhat a vilu LB. Někdy v budoucnu to bude zřejmě propojeno úplně,“ dodal Jaromír Hanák.

Třetím památkově chráněným domem nad brněnským Lužáneckým parkem je Arnoldova vila. Její plány na rekonstrukci se ale teprve připravují.