Města na Vysočině se oblékají do vánočního, některá utratí i statisíce

Jihlava - Města na Vysočině pomalu připravují vánoční vzhled svých ulic a náměstí. Některá do výzdoby neváhají investovat statisíce. Třeba Jihlava jen za nové světelné řetězy v ulicích zaplatí zhruba milion korun. Přibližně na dalších 700 tisíc ji vyjde vánoční program a instalace světel. Šetřit nebude ani Havlíčkův Brod a Třebíč. Ostatní města investují výrazně méně.

Zatímco Jihlava letos jen za instalaci a provoz nových světel radnice zaplatí 330 tisíc a za vánoční kulturní program asi 350 tisíc korun, ostatní města Vysočiny si vystačí s nižšími částkami. Většina z nich totiž investuje do obnovy výzdoby průběžně. Důvodem velkých investic Jihlavy je prý špatný stav původních světel a navíc poptávka veřejnosti po kvalitním vánočním programu a hezkém osvětlení je podle mluvčího jihlavského magistrátu Radka Tulise velká.

„Nově jsou ozdobeny sloupy veřejného osvětlení a letos také budeme zdobit spodní část Masarykova náměstí. Takže Jihlava by se letos měla obléct do takové sněhové bílé až modré barvy,“ uvedl Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy. Ulice měst Vysočiny se do vánoční atmosféry ponoří poprvé v neděli 1. prosince, tehdy se rozsvítí i většina vánočních stromů na náměstích.

Výzdoba vyjde Jihlavu na více než milion korun (zdroj: ČT24)