Královédvorskému gymnáziu hrozí zánik. Šance na záchranu je, ale kraj váhá

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – Peníze na provoz gymnázia ve Dvoře Králové nad Labem nabídl místní továrník a třicátý nejbohatší Čech Jiří Hlavatý. Ačkoli si kraj stěžuje na nedostatek peněz, nad nabídkou váhá. Musel by totiž ustoupit od plánu na sloučení gymnázia s jinou dvorskou střední školou. Vedení kraje však odmítlo, že by se už rozhodlo Hlavatého nabídku odmítnout – jak se v kraji šeptá.

Královéhradecký kraj chce ušetřit na provozu škol ve Dvoře Králové, sloučit městské gymnázium s integrovanou školou informatiky a služeb, současně zrušit šestileté studium a ponechat jen čtyřleté. Ředitel gymnázia Petr Minář přiznal, že základ problémů, kvůli kterým má samostatná škola zaniknout, tkví v nedostatku žáků. „K optimálnímu stavu nám chybí čtyřicet žáků. Nedostatek žáků nám přináší menší prostředky na platy, do optimálního stavu nám chybí 400 až 500 tisíc korun ročně,“ shrnul ředitel.

Problém s penězi slíbil vyřešit dvorský průmyslník Jiří Hlavatý. Chce ale, aby se gymnázium naplnilo studenty – především však musí gymnázium nadále existovat, aby ho mohl podpořit. Tím si přitom Královéhradecký kraj není jist. „Jsem ráda, že tahleta spolupráce nastává, ale mohla být řešena dřív,“ poznamenala radní pro školství Táňa Šormová (KSČM).

Zatímco kraj zatím jasně neřekl, co si o nabídce Jiřího Hlavatého myslí, Dvorem už se šíří zvěsti, že se radní už rozhodli – v prosinci šestileté gymnázium zruší a torzo sloučí se školou služeb. Kraj to však popírá.

Vlastimil Weiner o královédvorském gymnáziu (zdroj: ČT24)