Na horách napadl sníh, popovodňové opravy se nestihly

Krkonoše - Na horách začala zima. Většinu škod, které tu způsobila červnová povodeň, ale místní zlikvidovat nestihli. Po půl roce jsou některé obce v ještě horší situaci než před pár měsíci – část dotací na opravy už dokonce musely vrátit.

Cesty k desítkám domů ve Svobodě nad Úpou stále vypadají jako po zemětřesení. „Nastala situace, které jsme se nejvíce obávali - napadl sníh. Čekáme na asfaltování a v těchto podmínkách to asi jen tak nepůjde,“ konstatuje starosta města Jiří Špetla (nestr.).

Dosud se stihlo opravit zhruba polovinu škod. Ostatní musí počkat na jaro. Zatím ale není jisté, že ministerstvo dopravy prodlouží termín pro čerpání dotací. „Když o to obec požádá a bude to mít odůvodněné, tak jsme ochotni jim peníze převést do příštího roku,“ říká mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Podle starosty Špetly ale město poslalo žádost o prodloužení už před měsícem a dodnes nedostalo odpověď. 

Sousední Rudník zase trápí stržené mosty - a nové z povodňových dotací postavit nesmí. „Dotace je neinvestiční, tzn. že z ní můžeme hradit pouze opravy. U totálně rozbitých mostů se jedná o investici, a z toho důvodu jsme museli z dotace 9,5 milionu třetinu vrátit,“ vysvětluje tajemník rudnické radnice Jiří Jirásek.

Zdejší lidé se tak zřejmě budou muset obrnit velkou dávkou trpělivosti. Podle zkušeností z předchozích povodní zabere v Česku likvidace škod a následné vykazování a účtování v průměru tři roky.

Na horách nestihli před zimou opravit cesty zničené povodněmi (zdroj: ČT24)