Oprava rozkopané kladenské ulice po měsících čekání pokračuje

Kladno – Do výkopů ve Velvarské ulici v Kladně-Švermově se vrátili stavební dělníci. Několik měsíců oprava ulice stála. Podle kraje, který stavbu řídí, to bylo kvůli zdlouhavému výběru dodavatele víceprací, které vznikly kvůli podloží. Kladenská radnice kvůli prodlužující se uzavírce ulice, která je i výpadovkou směrem na severozápad, výjezd z města uzavřela, tranzitní doprava totiž Velvarskou objížděla po okolních ulicích a už je vážně poškodila. Kvůli škodám bude chtít město od kraje kompenzaci.

Výjezd z Kladna směrem na Brandýsek je podle mluvčího kladenské radnice Viléma Frčka uzavřen na žádost obyvatel ulic souběžných s Velvarskou, kteří nechtějí, aby jim pod okny jezdila tranzitní doprava. „Je stanovena objízdná trasa,“ podotkl mluvčí Frček. Náhradní trasa podle něj vede přes obec Pchery.

Velvarskou ulici ve Švermově uzavřel kraj loni v létě, skončit měla uzavírka po půl roce. Ovšem dělníci ulici rozkopali – a potom zmizeli. Po několika měsících kraj přiznal, že musí najít dodavatele dodatečných prací, které se vyskytly – v rámci původní smlouvy to nešlo, stavební firma narazila na problémy s podložím. „Problém je v tom, že dlouho trvá výběrové řízení,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Miloš Petera (ČSSD). Teď se po několika měsících opět pracuje. „V současné době se pracuje na přeložkách inženýrských sítí. Pokud to klimatické podmínky umožní, do poloviny prosince by měla být položena i jedna asfaltová podkladová vrstva,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Kladno bude chtít za zpožděnou opravu od kraje kompenzaci. Objíždějící auta poškodila přes 5 600 metrů čtverečních obecních silnic. Škodu vyčíslilo město na čtyři miliony korun. Ty by se mohly přičíst k původním 22 milionům určeným na opravu Velvarské ulice – z nichž kraji většinu pokryje evropská dotace – a sedmi milionům za dodatečné práce. Kromě opravy vozovky mají vzniknout parkovací pruhy pro podélné stání a ostrůvky pro bezpečnější přecházení chodců, protože je v ulici základní škola a školka.