Lyžovat se začne v pátek, první vlek pustí na Černé hoře

Janské Lázně (Trutnovsko) – Sjezdovka Anděl na vrcholu krkonošské Černé hory zahájí v pátek novou lyžařskou sezonu. Provozovatel černohorského lyžařského střediska pustí lyžařům lanovku, aby mohli vyjet z Janských Lázní, a vlek u sjezdovky. Černohorské středisko patří tradičně mezi první, která lyžařskou sezonu zahajují, letos to stihne ještě v listopadu – loni se lyžovalo až 6. prosince.

Ochlazení a sněhová nadílka z přelomu týdne umožnily vlekařům zapnout sněhová děla a začít sjezdovky připravovat pro lyžaře. Zasněžování probíhá od Šumavy po Beskydy, nejdříve se ale otevře sjezdovka na vrcholu Černé hory, která zasněžuje již od minulého čtvrtka. „Pokud to počasí dovolí, budeme na Černé hoře postupně otevírat další sjezdovky,“ podotkl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora – Pec pod Sněžkou.

Další krkonošské skiareály chtějí spustit lanovky a vleky o následujících víkendech. V Peci pod Sněžkou se bude lyžovat od 7. prosince, o týden později se rozjedou lanovky ve Špindlerově Mlýně. Skeptičtí jsou zatím v západní části Krkonoš, například v Rokytnici nad Jizerou, kde se zasněžuje od úterý. „Zatím to není žádná sláva, hodně nám to komplikuje vítr,“ řekl ředitel areálu Jiří Krtička. Podstatně dříve by mohl zahájit provoz šumavský skiareál na Lipně. Oficiální zahájení sezony sice jeho provozovatelé stanovili až na 14. prosinec, mluvčí skiareálu Jiří Falout ovšem řekl, že lyžaře uvítají, jakmile to bude možné. Loni zahájilo Lipno sezonu jen dva dny po Černé hoře.

Ještě před Černou horou i Lipnem chtěl vlek pustit provozovatel jesenické sjezdovky v Branné minulý víkend. To se nepodařilo, bylo příliš teplo. Teď už ale zasněžuje. Větší areály v Jeseníkách naopak ještě počkají. „Doufáme, že v kombinaci s přírodním sněhem, který má napadnout, bychom mohli středisko v polovině prosince uvést do provozu,“ řekl zástupce areálu v Koutech Petr Marek. Běžkaře na cestě z Ovčárny na Praděd ovšem očekává jesenická Horská služba již během týdne či o víkendu.