V Berouně platí přednost zprava, řidiče to rozzlobilo

Beroun – Věc v mnoha městech běžná vyvolala v Berouně spor mezi skupinami obyvatel. Radnice v severozápadní části města zrušila značení hlavní silnice, dává se tady přednost zprava. Zatímco místní obyvatelé, kteří si změnu přednosti vyžádali kvůli bezohledné jízdě řidičů na hlavní, opatření vítají, lidé, kteří místem pouze projíždějí, hovoří o šikaně.

Berounští řidiči, kteří projíždějí například ulicí Pod Studánkou, musí být opatrnější než dříve – na křižovatkách už nemají přednost, dostali ji nově ti, kteří přijíždějí z bočních ulic. Řadu řidičů radnice změnou značení rozzlobila. „Nadávám na to. Člověk je zvyklý 30 let jezdit normálně, nevyhovuje mi to,“ řekla nespokojená řidička.

Radnice ale tvrdí, že značky dávající přednost autům na průběžných ulicích zrušila na žádost místních obyvatel. Ti si stěžovali, že někteří řidiči jezdí uprostřed obytné čtvrti příliš rychle. „V této lokalitě se nachází školky, je to obytná oblast, kde docházelo ke zvyšování rychlosti řidičů. Od té doby, co byla upravena přednost, řidiči si dávají víc pozor a skutečně to vede ke zpomalení provozu,“ upozornil Václav Pergl z dopravního inspektorátu, který změnu značení městu schválil.

Podle místních lidí i zjištění ČT ale přednost zprava platí v severozápadní části Berouna spíše formálně. Na bývalých hlavních ji totiž dodržuje zhruba jen jeden řidič ze tří. Řidiči z někdejších vedlejších ulic jsou proto opatrní, tím se ale doprava jen zdržuje. „Stane se, že se zastaví oba a ukazují: jeďte vy – jeďte vy,“ poukázala místní řidička.

Severozápadní část města je třetí oblast, kde berounská radnice přednost zprava zavedla. Její další rozšiřování už neplánuje.

Pavel Pavlas o přednosti zprava v Berouně (zdroj: ČT24)