Pokuty od ÚOHS v Karlovarském kraji by měli zaplatit manažeři

Karlovarský kraj - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zaplatí pokutu více než čtvrt milionu korun za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Pochybilo při organizování rekonstrukce cest v Karlovarském kraji. Stejný zákon porušila i Karlovarská krajská nemocnice. Přestože to není obvyklé, podle právníků by teď měly obě organizace peníze vymáhat po zaměstnancích, kteří škodu zavinili - ukládá jim to zákon.

Opravu tří rozbitých silnic na Chebsku rozdělilo karlovarské ŘSD na tři menší šestimilionové zakázky, aby nemuselo vypisovat výběrové řízení. Podle antimonopolního úřadu (ÚOHS) tím ale omezilo soutěž, a mohlo se tak připravit o výhodnější ceny. Úřad uložil ředitelství pokutu 300 tisíc korun. 

Stejnou pokutu za porušení stejného zákona dostala také Karlovarská krajská nemocnice. V letech 2006 a 2007 nakupovala bez tendrů přístroje a zdravotnický materiál.

Zaplacením pokut oběma organizacím vzniká škoda - a tu by podle právníků měli nahradit ti, kdo ji způsobili. „Jsou povinni zařídit, aby došlo k náhradě škody. Musí si udělat pořádek ve vlastních řadách. Odtamtud k té škodě došlo a odtamtud musí být uhrazena,“ říká karlovarský advokát Martin Tocik. Peníze by tedy měli zaplatit manažeři, kteří v té době organizace vedli. 

Za pokutu ŘSD a karlovarské nemocnici jsou odpovědní manažeři (zdroj: ČT24)

Zatímco ŘSD teprve vyhodnocuje situaci, karlovarská nemocnice má jasno. Její současní manažeři už podali trestní oznámení. „Nemocnice podala trestní oznámení na neznámého pachatele a v současné době se připravují některé další právní kroky, které by měly vést k nápravě,“ potvrdil její mluvčí Vladislav Podracký.

Rozplést případ karlovarské nemocnice ale bude obtížné. Po hospodaření bývalých manažerů chybí v archivech klíčové dokumenty, někdo je nechal zničit. „Teď už by se nic takového stát nemohlo, protože nemocnice má centrální systém, ve kterém jsou evidovány veškeré okolnosti kolem jednotlivých výběrových řízení,“ poznamenal Podracký. Konkrétní viníky teď budou muset vypátrat kriminalisté.

V mnohých případech ale může řádné vypsání výběrového řízení zkomplikovat, nebo dokonce zcela zablokovat celý projekt. Podle náměstka karlovarského hejtmana Petra Navrátila (ČSSD), který má s organizováním velkých tendrů zkušenosti, za to může příliš komplikovaný zákon. „V současné době trvá minimálně šest měsíců výběrové řízení na dodavatele nadlimitní zakázky. V případě, že má příjemce nějaký projekt a je limitován časem, tak takové zdržení může způsobit pád celého projektu,“ vysvětlil.