Kraj nemá na opravu slavných Císařských lázní, uvažuje o prodeji

Karlovy Vary – Císařské lázně, jedna z nejhodnotnějších památek Karlových Varů, možná budou na prodej. Kraji se totiž nepodařilo získat potřebnou miliardu korun na rekonstrukci budovy. Politici proto zvažují, co s národní kulturní památkou dál. Náměstek hejtmana Josef Borka (KSČM) uvažuje dokonce o privatizaci. Primátor Karlových Varů to však odmítá.

Okázalá budova Císařských lázní svojí architekturou láká do Karlových Varů filmaře z celého světa. Na místě se natáčela třeba slavná bondovka Casino Royale nebo film Rytíři ze Šanghaje. Nejen filmaři, ale i krajští politici přitom vědí, že se jedná o mimořádnou památku. Na její rekonstrukci ale nejsou peníze.

„Neuspěli jsme se žádostí u integrovaného operačního programu ministerstva kultury, a proto jsme nemohli žádat o dotaci z regionálního operačního programu,“ vysvětluje mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková.

Za správu prázdné budovy platí kraj ročně bezmála dva miliony korun. Hlavní problém, se kterým se historická stavba potýká, je vlhkost. Kraj loni nechal opravit střechu, nejdražší rekonstrukce, a to rekonstrukce interiéru, ale lázně ještě čeká.

Na celkovou renovaci je potřeba odhadem 820 milionů korun (500 milionů chtěl dát kraj společně s městem, přes 300 milionů pak měly přinést dotace). Náměstek hejtmana Josef Borka (KSČM) nyní uvažuje o prodeji. A cena? Podle Borky se může pohybovat v rozpětí od jedné koruny až do několika set tisíc.

Možný prodej Císařských lázní tématem Událostí (zdroj: ČT24)

O návrhu na prodej lázní zatím jednali krajští politici jen na poradě vedení. Chtějí, aby se kupec památky smluvně zavázal, že uvnitř vytvoří zázemí pro balneoprovozy a vysokou školu.

S prodejem lázní by ale museli souhlasit radní města Karlovy Vary, kterým se nápad moc nezamlouvá. Budovu Císařských lázní označují za architektonický klenot. Bylo to ale právě město, které památku před pěti lety převedlo na kraj, aby ji opravil. „Národní kulturní památka typu Císařských lázní by neměla být privatizována. Zde na půdě města se o této variantě vůbec nediskutuje,“ nechal se slyšet primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Císařské lázně (Lázně I) patří mezi nejcennější památky v Karlových Varech. Byly postaveny na konci 19. století, slavnostní otevření se uskutečnilo 5. května 1895. Od roku 2010 se pyšní statutem národní kulturní památky. Lázně jsou zavřené už téměř dvacet let, poškozené jsou hlavně vnitřní prostory a vybavení. Název „císařské“ dostaly kvůli tomu, že se v přízemí nacházela lázeň určená pro rakouského císaře Františka Josefa I.