Dluhy na nájemném se v Jirkově zmenšují, městskému výběrčímu se daří

Jirkov (Chomutovsko) – Za lidmi, kteří dluží nájemné, začala jirkovská radnice posílat nového zaměstnance – specializovaného výběrčího. Má úspěchy, na osobní návštěvu reagují dlužníci lépe než na úřední výzvy, splatili už čtvrt milionu korun. O služby výběrčího se začala zajímat i další města, která mají s neplatiči potíže.

Petr Baraňák o jirkovském výběrčím nájemného (zdroj: ČT24)

Zvoní zvonek a za dveřmi stojí mohutný muž. „Tak já si jdu pro splátky,“ vítá se s obyvateli bytu. I takovým způsobem se v Jirkově platí nájemné. Radnice zaměstnala bývalého policistu, aby obcházel domácnosti, kde byly problémy s placením nájmu, a peníze osobně vybíral. Podle města je to velmi úspěšná praxe. Za čtvrt roku, kdy městský výběrčí Jirkov obchází, již město vymohlo od dlužníků přes čtvrt milionu korun.

Jirkovští díky výběrčímu dluhů na nájemném zjistili, že prostá návštěva často stačí k tomu, aby lidé peníze začali splácet. Zprvu byli vůči vysloužilému policistovi lidé nedůvěřiví, to však nakonec vystřídal téměř přátelský vztah. „Lidé jsou rádi, že mě vidí. Jsou rádi, že odevzdávají peníze sem a nemusí nikam chodit,“ poukázal městský výběrčí Jiří Hašek. Ačkoli nemůže neplatiče k ničemu nutit, vzhledem k dlouholeté policejní praxi a své postavě se nikdy nesetkal například s napadením.

Díky osobní návštěvě zástupce radnice nejenže odpadá neplatičům často nepříjemná komunikace s úředníky, ale náklady se snižují i na straně samotného města. „Nemusíme vykazovat náklady na poštovné, nemusíme řešit náklady na advokáta,“ shrnula Marcela Vohnoutová z Městské majetkové společnosti, která se o byty stará.

Pověst o úspěších jirkovského výběrčího dlužného nájemného už se rozkřikla. O jeho služby proto teď požádalo i městské bytové družstvo v sousedním Chomutově.