V K. Varech smetli školskou reformu se stolu, o slučování nerozhodli ani v Pardubicích

Karlovy Vary / Pardubice - Zastupitelé Karlovarského kraje na bouřlivém jednání stáhli z programu kontroverzní reformu školství. Ta počítala s rušením nejméně dvou středních škol. Teď se po téměř půlroční přípravě odsunula na neurčito. Středním školám v kraji přitom v posledních pěti letech ubyly tisíce studentů. Zastupitelé se shodli, že změna je potřeba. Také Pardubický kraj se chystá sloučit zařízení, ve kterých klesá počet žáků. I tady záměr vyvolal velký nesouhlas, někteří studenti dnes přijeli protestovat na krajský úřad.

V Karlovarském kraji ubylo v posledních pěti letech více než tři tisíce žáků. To odpovídá pěti středním školám. „Teď si vezměme, že máme pět prázdných škol, kde jsou učitelé, kde se platí provoz a všechno s tím související. A to je ta ztráta, kterou ponesou ostatní školy, neb se to mezi ně rozdělí,“ říká krajský náměstek pro školství Václav Sloup (KSČM). 

Proti slučování začátkem týdne protestovali studenti i učitelé před krajským úřadem. Zástupci škol, které se objevily na seznamu ohrožených, tvrdili, že nechápou, proč kraj uvažuje o jejich rušení, neboť jsou finančně soběstačné.

O stažení reformy z programu jednání nakonec požádali sami komunisté. Ve vyostřené atmosféře opozice navrhla odvolat Václava Sloupa z funkce náměstka pro školství. Vládnoucí koalice ho podržela, jeho reformu ale ne. „Nedokázali tu svou koncepci prosadit ani v rámci vládnoucí koalice, což je podle mého názoru důkaz toho, že ta koncepce je špatně připravená a špatně odkomunikovaná,“ poznamenal opoziční zastupitel Miroslav Balatka (nez.).

Slučování škol v Karlovarském a Pardubickém kraji (zdroj: ČT24)

Rada Karlovarského kraje by měla připravit nový návrh optimalizace středních škol do poloviny příštího roku. „Je to vítězství pro školy, které měly být zrušeny. Na druhou stranu je to prohra v tom smyslu, že je potřeba při tom úbytku těch žáků s tím něco dělat,“ konstatoval hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Do Pardubic přijeli protestovat studenti z Vysokého Mýta

Pardubický kraj se chystá sloučit celkem deset škol. Údajně nemá na vybranou, stát přispívá méně na platy učitelů a některé školy přišly v posledních letech o více než třetinu studentů. „Školy jsou využívány na 55 procent,“ upřesnila krajská radní Jana Pernicová (ČSSD).

Sloučení se týká také tří škol ve Vysokém Mýtě, vzniknout mají nově jen dvě školy. Studenti vysokomýtské stavební školy přijeli protestovat přímo na krajský úřad. „Dohnali nás do situace, že místo toho, abychom dnes učili, se studenti rozhodli sem přijet a dát najevo, že takhle to prostě dál nejde,“ prohlásil jeden z učitelů Rostislav Lorenc.

Ředitelé dotčených škol chtějí o slučování vyjednávat, staví se za ně i vysokomýtská radnice. Plán kraje sloučit stavební školu s gymnáziem považuje za nekoncepční. Podle něj zlikviduje dobře fungující gymnázium se 134letou tradicí. „Redukci podporujeme, ale koncepční. V Mýtě jsme zděšeni. Přišli jsme už o dvě školy,“ řekl starosta Miloslav Soušek (ČSSD) s tím, že by spíš podpořil sloučení stavební školy s technickou.

Samotný protest studentů před sálem rady kraje byl velmi umírněný. Nakonec se hejtman s více než šedesátičlennou nespokojenou skupinou setkal. O sloučení škol ale radní nakonec nerozhodli, definitivní rozhodnutí bude na zastupitelích, kteří se sejdou 19. prosince.