Brno bude investovat do tramvají

Brno – Brněnský dopravní podnik bude příští rok investovat do obnovy tramvají. Městem začnou jezdit také nové kloubové autobusy, trolejbusy a možná i prvních 12 autobusů na plyn. Cena za nákup všech vozidel se bude blížit jedné miliardě. „Dá se říci, že po nákupu tramvají 13T jsme se konečně zase nadechli,“ řekl ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Postupné nákupy 29 tramvají 13T ze Škody Plzeň skončily v roce 2011, loni a letos pokračovala obnova vozového parku mnohem pomaleji. „Chceme vozový park opět výrazněji omladit,“ poznamenal Havránek. U tramvají se pohybuje průměrné stáří mírně přes 20 let. Příští rok je v plánu uvést do provozu 12 tramvají Vario, šest v krátké verzi a šest v kloubové verzi.

Příští rok začnou dodávky 36 kloubových autobusů, které jsou rozvrženy na dva roky, celková cena je zhruba 300 milionů korun. „Vybrali jsme dodavatele a chystáme se podepsat smlouvu,“ upřesnil Havránek. Do Brna tak přijdou poprvé výrobky firmy Solaris. V prosinci už také začala dodávka deseti minibusů. 

Z projektu plynofikace autobusové dopravy se příští rok uskuteční jen menší část. Původní záměr nakoupit 100 vozidel se zatím zmenšil a je vypsaná zakázka na dodávku 12 kusů. „Myšlenku neopouštíme, nyní je však ve hře dotace ministerstva životního prostředí. Byla by škoda ji nevyužít, ale už dříve chceme mít autobusy vyzkoušené v provozu. Proto jsme začali jen malou sérií,“ vysvětlil Havránek.  

Prvních deset kloubových trolejbusů už mělo jezdit v Brně letos, ale zakázka za 420 milionů na 30 vozidel se zpozdila, takže se počítá s dodávkami v příštích dvou letech. „Nyní se posuzují nabídky a smlouvu bychom chtěli podepsat v prvním čtvrtletí. Jedná se však o rámcovou smlouvu, takže můžeme odebrat i menší počet vozidel. Záleží, kolik bude nakonec v Regionálním operačním programu peněz,“ uvedl Havránek.  

Brněnský dopravní podnik provozuje 319 tramvají a čtyři vlečné vozy, 152 trolejbusů a 297 autobusů, na konci roku 2012 činila účetní hodnota všech vozidel 4,5 miliardy korun.