Nákup šperků v K. Varech se může prodražit, zjistila ČOI

Karlovy Vary – Inspektoři České obchodní inspekce vyrazili na předvánoční nákupy do centra Karlových Varů. Pořídili si šperky. Ukázalo se ale, že řada obchodů prodává falešné drahokamy, za které vybírá i tisíce korun navíc – nevadí jim ani hrozba dvacetimilionové pokuty. Na problémy narazila ČOI u tří z pěti kontrolovaných prodejců.

Antonín Bruštík o kontrole prodejců šperků (zdroj: ČT24)

Za zlatý prsten osazený citrínem zaplatil inspektor ČOI, který se vydával za turistu, v obchodě v centru Karlových Varů 15 tisíc korun. Ukázalo se ale, že ozdoba prstenu je uměle vyrobený krystal. „Jsou to pouze kubické zirkonie – uměle vytvořené kameny,“ přiblížil regionální reditel ČOI Jan Řezáč. Cena takového šperku ovšem činí pouze tři tisíce korun.

Inspektoři se vydali celkem do pěti karlovarských zlatnictví, na uměle vyrobený krystal je ale upozornili pouze dva kontrolovaní prodejci. „U tří ostatních probíhá šetření. Vypadá to, že tam budou nějaké problémy, uvidíme podle expertízy,“ uvedl Jan Řezáč.

Falešné šperky v minulosti na severozápadě Čech našli i celníci, napodobeniny značkových šperků objevili v kamenných obchodech. Inspektoři proto radí vyhnout se podezřelým obchodům a u pokladny vždy žádat doklad o koupi s popisem šperku, aby se předešlo případným pozdějším sporům.