Noční požáry vyhnaly z domovů přes sto lidí, zůstaly po nich milionové škody

Karviná – Hasiči s maskami si ve středu večer přišli pro obyvatele bytového domu v Karviné-Novém Městě. V domě vypukl požár, hasiči museli ven odvést 128 lidí. Většina z nich potom čekala na uhašení ohně venku. Nebyl to jediný velký požár, kterým se hasiči ve středu museli zabývat, v noci zasahovali také u požáru stohu na Prostějovsku a ve středu v hořícím areálu výrobce obalů na Bruntálsku.

Požár vypukl po desáté večer v místnosti v devátém patře budovy. Jde o kočárkárnu, obyvatelé ji ale využívali i jako sklad pneumatik. „Na místě zasahovaly po středeční dvaadvacáté hodině dvě desítky hasičů. Požár kromě uskladněných věcí zničil i podlahu a okno. Škoda se pohybuje okolo 20 tisíc korun,“ popsal mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Byty musel opustit obzvlášť vysoký počet lidí, většina ze 128 evakuovaných potom postávala venku. „Všichni byli dostatečně oblečeni,“ ubezpečil Petr Kůdela. Přibližně po hodině se mohli lidé začít vracet domů.

Požár podle hasičů nevypukl náhodou – třeba kvůli technické poruše. Příčinu ještě vyšetřují, pracují ale pouze se dvěma verzemi – šlo buď o nedbalost při používání otevřeného ohně, nebo dokonce o úmyslné zapálení.

Požáry na Bruntálsku a Prostějovsku způsobily škodu téměř 11 milionů

Zatímco karvinský požár byl výjimečný počtem evakuovaných, další středeční požár, ke kterému hasiči zamířili do Břidličné na Bruntálsku, způsobil obzvlášť vysokou škodu. Hořelo v areálu výrobce obalů Al Invest. Podle mluvčího Kůdely se oheň rozšířil z podzemního kabelového vedení do prostor, kde má společnost uskladněné potravinářské fólie. Majitelé odhadli škodu na deset milionů.

Třičtvrtěmilionová škoda potom vznikla při nočním požáru stohu na Prostějovsku. Podle mluvčího olomouckých hasičů Zdeňka Hošáka zřejmě stoh někdo úmyslně zapálil. Práci hasičům komplikoval silný vítr, který oheň rozšířil po poli. „Po komunikaci se zástupcem vlastníka jsme se dohodli na samovolném dohoření a dohledu místní dobrovolnou jednotkou hasičů,“ uvedl mluvčí hasičů.