Šumava nabízí výlety na saních

Plzeň - Národní park Šumava má pro turisty připravenu zimní novinku. Jsou to výlety na sněžných saních tažených koňmi. Poprvé ve své historii nabízí organizované vyjížďky, a to i do míst, kam se návštěvníci běžně nedostanou. Vyjížďky zatím nabízí jen dvě stáje. První turisté se na sněžných saních svezli už tento víkend.

Tři chladnokrevníci slezského norika a sto dvacet let staré saně tvoří spřežení, které teď pravidelně vyráží s turisty na dvoukilometrový okruh. Jedna jízda trvá zhruba třicet minut. Návštěvníci se na saních podívají i do prvních zón parku, tedy do míst, kam je běžně vstup zakázán. „Půlhodinové vyjížďky mám tři. Jedna vede po loukách. Tam se běžně turista nedostane. Prochází okrajem první zóny Adamova hora,“ popisuje trať kočí Jiří Dráb. 

Na Modravě spřežení projíždí bývalou obcí Vchynice-Tetov. Maximálně ale šestkrát za den. Se třemi dospělými a kočím váží saně přes půl tuny. Koně tak musí pravidelně odpočívat. Park turistické výlety na saních dosud nikdy nenabízel. V letošním roce obnovil tradici jízdy v kočárech. Ty byly v nabídce zatím jen ve dvou stájích. Stejně jako ty zimní. „Ta první stáj je na Modravě a ta druhá v jižní části Šumavy, ve Strážném,“ informuje mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek.  

Dospělí za jedno svezení zaplatí sto padesát korun. Děti do deseti let mají projížďku zdarma. Na saních se bude jezdit i ve večerních hodinách. Tradiční zvuk rolniček a dusot kopyt doplní světlo lucerniček.

Šumavou na saních (zdroj: ČT24)