Invalidé marně čekají na rozhodnutí, zda jim stát vrátí příspěvky

Ostrava - Zhruba půl miliardy ročně ušetřil stát na snížení nebo odebrání příspěvků na péči zdravotně postiženým. Ministr práce a sociálních věcí v demisi v září slíbil, že sporné případy bez prodlení posoudí komise a zařídí nápravu. Na severu Moravy sleduje Česká televize několik takových rodin.

Nová naděje teď svitla těžce nemocnému Matoušovi. Jeho chorobopis by už ve 12 letech vydal na román – nefunkční plíce, amputované chodidlo, vrozené vady páteře. Rodiče ho každý den vozí do ostravské speciální školy, další tisíce dají za léky a fyzioterapii.

Dopis z ministerstva práce a sociálních věcí konstatoval, že úřad práce má znovu zvážit zrušení devítitisícového příspěvku na péči. Celé řízení tak začne znovu od začátku. „Nejde jen o peníze, ale také o to, abychom slyšeli od státu nějaké to zadostiučinění. Že je stát rád, že se snažíme o ty děti pečovat, že chceme, aby byly pro stát nějakým způsobem užitečné, až vyrostou,“ říká Matoušův tatínek Pavel Chomistek. 

Chomistkovým s žádostí o přezkum zdarma pomohla poradna Národní rady osob se zdravotním postižením. S podobným problémem se na ni obrátily už stovky rodin. Šanci na vrácení příspěvků ale zatím dostalo jen málo z nich. Každý případ se musí posoudit individuálně. „Není možné tyto případy směšovat dohromady a následně vytvářet nějakou statistiku,“ tvrdí mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Sulek.

Zdravotně postižení stále marně čekají na výsledky přezkumu (zdroj: ČT24)

A tak další na rozhodnutí stále čekají - jako nevidomý Vladimír Lipina, oběť metanolové kauzy. V současné době pobírá čtyři tisíce korun. Stát částku o polovinu snížil, když se odstěhoval od dcery. Žádost o přezkum poslal 5. září, dodnes nemá odpověď. „Byla tam nějaká administrativní chyba, takže se to posílalo zpět, ale od té doby se nikdo neozval,“ říká pan Lipina.

Podle mluvčího Sulka je ale věc už rozhodnuta, vázne jen papírování. „Ministr v této záležitosti již rozhodl. Rozhodnutí bude v nejbližší době účastníkovi řízení zasláno prostřednictvím pošty,“ přislíbil. 

Podobných případů jsou po celé republice tisíce. Žadatelé o přezkum ministerského rozhodnutí se ale bojí, že spolu se změnou v čele resortu bude zase všechno úplně jinak.