Rekonstrukce hradeckého náměstí vázne, hledají se majitelé domů

Hradec Králové – Rekonstrukci Velkého náměstí slibuje už dlouho královéhradecká radnice. Nic se ale neděje. Podle magistrátu je to proto, že se dosud nepodařilo zastihnou vlastníky některých domů na náměstí. Bez jejich souhlasu rekonstrukci zahájit nelze, několik se ale dosud nepodařilo kontaktovat.

Na větší investici čeká královéhradecké náměstí desítky let. Je to vidět na první pohled – ale hlavně cítit při jíždě autem: Chodníky se propadají, dlažba vozovky je místy záplatovaná asfaltem, ve kterém však jsou i několikacentimetrové díry. „Kromě havarijních záležitostí se tady nedělo nic,“ podotkl majitel domu na Velkém náměstí Tomáš Hejčl.

Výrazně zlepšit stav historického prostranství má celková rekonstrukce za 150 milionů korun. Město ji připravuje již dlouho – projekt je hotov čtyři roky – dodnes však nezačala. Zahájení stavby čeká na potřebné schválení od všech majitelů domů, z nichž část ale není k zastižení. „Získat kontakt na některé vlastníky je téměř detektivní práce. Někteří jsou v zahraničí,“ poukázal náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Při rekonstrukci dostane náměstí především novou dlažbu, výrazně se zvětší prostor pro chodce. „Budou zde nové architektonické prvky, měla by zde být nová fontána,“ shrnul autor projektu Jiří Krejčík. I po rekonstrukci bude náměstí dostupné také autem, ovšem ubude parkovacích míst. Původní projekt počítal se snížením jejich počtu ze 300 na 80, nyní počítá radnice se 160 místy. Další auta pobere parkovací dům nedaleko náměstí.

Město chce na rekonstrukci získat evropskou dotaci. Jednou už o ni žádalo, ale nakonec to vzdalo kvůli obavám, že práce nestihne včas dokončit.

Přemysl Šrámek o čekání na rekonstrukci Velkého náměstí (zdroj: ČT24)