Mladí Romové z Ústí mají vlastní TV Předlice

Ústí nad Labem - Problémová ústecká čtvrť Předlice má vlastní televizní vysílání. Fiktivní stanice vznikla při workshopu organizovaném sdružením Člověk v tísni, když si místní děti hrály na moderátory a reportéry. Mladí Romové pak chtěli pokračovat a točit i o problémech, které vidí kolem sebe. Své reportáže už vyvěsili na Facebooku a YouTube. Budou je ale ukazovat i lidem z radnic a sociálek, kteří k nim přijedou na návštěvu.

Ústecké Předlice mají vlastní televizní vysílání (zdroj: ČT24)

Původně mělo jít o zábavu na jedno odpoledne. Ve chvíli, kdy se ale virtuální TV Předlice objevila na internetu, bylo rozhodnuto. „Viděl jsme tam dva a půl tisíce shlédnutí,“ podotkl redaktor Ladislav Kalja. „Pár lidí nám i zatleskalo,“ dodala Pavlína Daňhelová ze sdružení Člověk v tísni.

Většina reakcí, které nepocházely z domácí čtvrti, vyzněla negativně. Kvůli tomu to ale předličtí redaktoři vzdát nechtějí. „Snažíme se to aktuálně cílit na Předlice a možná i něco změnit,“ uvedla Daňhelová.

Producenti předlické televize navíc nechtějí skončit ve chvíli, kdy se redaktoři zlepšují. „Dřív jsme vymýšleli témata my. Dnes je to tak, že děcka přicházejí s nápady sama,“ poznamenal lektor Tomáš Čáp. Redaktoři jsou stále sebevědomější a schopní lépe argumentovat než dřív. Další díl předlického televizního občasníku by tak měl být hotov na konci února.


Zvětšit mapu