Bič na černé pasažéry? Pokuta 1500 korun v Pardubicích, Plzni i v Praze

Plzeň – Pardubický, plzeňský i pražský dopravní podnik zvýšil od 1. ledna pokuty za jízdu načerno na nejvyšší možnou mez. V krajním případě zde tak černí pasažéři zaplatí až 1500 korun. Plzeň přísným opatřením reaguje především na bilanci revizorů, kteří zde loni odhalili o čtvrtinu černých jízd více než v roce 2012.

Plzeň, Praha a Pardubice zvýšily pokuty pro černé pasažéry (zdroj: ČT24)

Nejvyšší zákonem stanovenou sazbu za jízdu načerno směli až do silvestra rozdávat pouze revizoři v Brně, Jihlavě, Olomouci a Ostravě. Od 1. ledna se k nim připojili i jejich kolegové z Pardubic, Plzně a Prahy. Černí pasažéři totiž dluží dopravním podnikům na pokutách stovky milionů korun. „Dopravní podnik hlavního města Prahy eviduje ročně cirka 250 tisíc postihů cestujících, kteří se při kontrole nebyli schopni prokázat platným jízdním dokladem,“ informoval mluvčí DPP Jiří Štábl.

Jen v Plzni potom činí dluh černých pasažérů šedesát milionů. Za loňský rok sice chytili zdejší revizoři přes padesát šest tisíc lidí bez platné jízdenky, pokutu na místě jich ale zaplatilo jen deset procent a dalších třicet procent dorazilo na doplatkovou pokladnu dopravního podniku. Zbytek končí obvykle u soudu. „Ročně podáme zhruba čtyři a půl tisíce žalob,“ podotýká vedoucí oddělení plzeňské přepravní kontroly Pavel Pokorný.

Dopravní podnik proto od nového roku snížil pokuty na místě o stokorunu (na 500 korun) a prodloužil lhůty k zaplacení na pokladnách. Tisíc korun původně platili černí pasažéři už po desetidenní prodlevě, teď mají na zaplacení čtyřicet dnů. Když ani do té doby pokutu nezaplatí, je jim účtována maximální sazba 1500 korun a naskakují i poplatky z prodlení.